Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес с главния прокурор Сотир Цацаров

Правната комисия отмени машинното гласуване за местни избори на второ четене

Кортни Кокс зашеметяваща по бански (ВИДЕО)

Сотир Цацаров: Смятам, че хакерът не е действал сам при атаката срещу НАП

Шофьор на товарен камион блъсна старица при маневра на заден ход

Комисията по отбрана на извънредно заседание след ветото на Радев за F-16

Стойчо Стоев: „Валур“ е по-важен от Марселиньо

Обявиха бедствено положение в Област Русе заради чумата по свинете

България и Македония ще сътрудничат в борбата с трафика на хора

Вижте как е изглеждал Хийт Леджър на 17 години (СНИМКА)

2 млн. лв. обезщетение ще получи сивенокмплексът в Николово Ветеринарни експерти от Европа идват у нас заради африканската чума

Гол мъж яхна един от лъвовете пред Съдебната палата (ВИДЕО)

ARD: Турция е с най-добри шансове за новия завод на „Фолксваген“

Антимафиоти влязоха във фирмата, в която работи Кристиян Бойков, обвинен за кибератаката срещу НАП

Мантинелата ампутирала ръката на жената от катастрофиралото БМВ Лекарите пробват реплантация

Живеем на 56% от средния европеец Румъния догонва най-бързо богатите страни

Стандартът на живот в Гърция за четири години е намалял от 79% на 76% от средното ниво за ЕС, но остава значително по-висок от нашия.

В Гърция обедняват, но пак са по-добре от повечето българи

На челните позиции са Люксембург и Германия

Жизненият стандарт на българина е 56% от този на средния европеец, показват данните на Евростат. По този показател България драматично изостава от развитите страни в ЕС. За да определи жизнения стандарт Евростат използва показателя за действително индивидуално потребление (AIC), който е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата. По този показател България е на последно място в ЕС като ние потребяваме с 44% по-малко от средния европеец. През годините леко се доближаваме до начина на живот в по-богатите страни, но промените у нас стават много бавно. За четири години жизненият ни стандарт е нараснал от 53% на 56% от средното ниво за ЕС. В същото време условията за живот в Румъния се подобряват много по-бързо и стандартът там е нараснал от 58% на 70% от средното за ЕС ниво. Именно Румъния най-бързо догонва богатите страни в ЕС.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното индивидуално потребление е 63% от средното в ЕС. След това са Унгария и Румъния съответно с 64% и 70%.

В 10 държави от ЕС живеят по-охолно от средния европеец. Най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното потребление на човек е съответно с 32%, 21% и 16% по-високо от средното за страните от ЕС. Веднага след тях са Дания (14% над средното за ЕС), Великобритания (+13%), Холандия (+12%), Финландия (+12%) и Белгия (+11%). „Клубът на богатите“ страни се допълва от Швеция (+9%) и Франция (+7%). Оказва се, че във Великобритания, Холандия и Финландия живеят два пъти по-добре от средния българин като ниво на потребление на храна, дрехи, коли, жилища, почивки, образование, здравеопазване, посещение на културни мероприятия и т.н.

По БВП на човек от населението отново сме на последно място. БВП на човек у нас е само 50% от средното ниво в ЕС, докато в Люксембург е 254%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.