Живодар Терзиев, БПГА: По-скъпият нефт ще доведе индустрията до пагубно състояние

Живодар Терзиев

България трябва да застане по-твърдо и да поиска изключение. Ако пък е поискала и ѝ отказват, да предизвика вето върху така предложените санкции 6.0 (върху вноса на руски нефт в ЕС, бел. ред.). Това каза за БНР Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

"Това ще бъде тежко за нас като най-бедната страна в Европейския съюз. Ще попаднем в адска преса на няколко държави пред и зад нас по поречието на Дунав, които ще имат достъп до руски нефт, а ние ще сме принудени да купуваме по-скъпа суровина, което ще доведе до пагубно състояние на нашата индустрия. От 60-те години българската рафинерия е ситуирана на Черно море, за да получава нефт от руски пристанища, основно Новоросийск“, поясни Живодар Терзиев.

„Каквото и да направи индустрията днес, ще бъде по-скъпо, отколкото можем да го получим през рафинерията в Бургас. Не е нито бързо, нито технологично лесно да бъдат пренастроени веригите на доставки“, уточни Терзиев.

По думите му, ако "Нефтохим" започне да преработва други суровини, капацитетът на комбината ще падне значително.

На въпрос какво ще се прави, ако Русия спре доставките на нефт, Живодар Терзиев отбеляза, че някои от търговците са заделили в български хранилища част от резервите, които са в чужбина.

„За чисто българските компании проблемът ще е най-голям, защото в последните години са разчитали на 80-90% доставки през бургаската рафинерия. Не би трябвало да има проблем с доставките на чуждо представените компании наши членове. Българският пазар разчита на помощ от фирмите майки в Гърция, в Румъния, в Сърбия“, каза Терзиев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика