На 16 септември 2019 да почерпят

Луна: Не съм жена за един мъж

„Левски“ помете „Черно море“ за 15 минути, Робърта няма спирка (СНИМКИ)

Слънце в първия учебен ден, временно захлаждане след вторник

Германия се зарича да развърже кесията при криза Правителството на Меркел поддържа бюджетен излишък от 2014 г.

Първи сняг заваля в планината Ерджийес в Централна Турция

Пореден протест в Хонконг, полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстранти

САЩ готвят мита за милиарди за ЕС Таксите ще обхващат от сирена до самолети

Гутериш осъди нападенията срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия

Проблеми за Хубчев преди „Черно море“

Илиана Раева преди старта на световното първенство в Баку: Доволна съм от това, което показват момичетата

Соломончо и шпионите

Караянчева отърва кожата в катастрофа край Шумен (обзор) Шофьорът на НСО избегнал по-тежки последици

Кардиолог мами пациенти, че са болни, поставя стентове на здрави сърца Д-р Петър Лазов получава заплата от 57 000 лева

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 септември 2019

Живописта на Стоян Филипов-FIL

На 3 септември Галерия „Сезони” ви кани да посрещнем началото на есенния сезон с откриването на изложба живопис на Стоян Филипов-FIL.

В настоящата експозиция почти всички творби са избрани от академик Светлин Русев и не са показвани. Той посещава ателието на Стоян и остава там дълго, заинтригуван и изненадан от живописния свят, с който се среща. Ето думите на Стоян Филипов: „Познавах Маестро Светлин Русев от доста години. Посещаваше мои изложби и не пропускаше да коментира доброжелателно картините ми в характерния си лаконичен стил. Миналата година го поканих в ателието си, за да види моите творби и той прие поканата ми. Показах му много картини. Той ме караше да отделям настрани голяма част от тях и през цялото време коментираше. Накрая ми каза: „Много хубави работи. Аз ще избера окончателно картините за следващата ти изложба и ще я открия. Засега прибери всички, които заделих. Трябва да дойда още веднъж.“ Качи се на колата и за съжаление повече не го видях. След кончината му си обещах, че рано или късно ще направя изложба с картините, които Маестрото подбра. Сега изпълнявам обещанието си, за което благодаря на г-жа Маргарита Видралска.”

Галерия „Сезони“ сбъдва едно искрено желание на маестро Русев. Авторът не имитира и не подправя света, който рисува. Портрети, натюрморти, пейзажи и композиции, това са сюжетните му опорни точки. Платната му „тежат“, защото той изгражда и надгражда жива, плътна тъкан, силно индивидуална и многопластова. Четките по платното са смели и ясни, категорични и недвусмислени, често постига силно въздействие само с два или три тона от палитрата си. FIL задълбочено изгражда цвета, формата и светлината. Специфичното за автора наслагване на боите често  се дължи на непрекъснати търсения. Може би и вие ще откриете за себе си художника FIL, избрал живописта за свой живот. Той рисува прости житейски ситуации,  без сложни определения и послания, които ние зрителите отпиваме като чиста вода от пресъхваща чешма. От пейзажите на художника надничат дървета и къщи, брегове и силуети, лодки и рибари, интимния житейски кът на обикновения човек.
Стоян Филипов-FIL оставя живописни следи всеки ден. Всеки ден той е в ателието си, „без почивен ден”…

Стоян Филипов-FIL е роден на 27.07.1945 г. в София. Началото на неговия живописен път се случва като по чудо, а не след дълго се превръща в осъзнат избор. Започва да рисува в САЩ. Именно там през 2006 г. е и първото му представяне пред американска публика, в Чарлстън, Атланта, и Мъртъл Бийч, Южна Каролина.

2009 Първа самостоятелна изложба в галерия „Артамонцев“.
2011 Самостоятелна изложба в същата галерия, както и следващите:
2012 „Художникът и моделите“
2013 „Пейзажи и натюрморти“
2015 „Търсене на пътя“
2016 „Хора, улици и погледи“ – галерия „Финес“
2017 „Изборът“ галерия „Сезони“
2018 „ Живопис – галерия „Финес“

Стоян Филипов-FIL участва в общи изложби, които традиционно се организират в галерия – клуб „Калектърс” в Мъртъл Бийч, Южна Каролина. Всяка година от 2007 до 3013 г, той представя свои произведения и в двете издания на изложението.

Настоящата изложба в „Сезони“, септември 2019, е експозиция с изцяло нови платна на автора, подбрани специално за пространството на именитата столична галерия от академик Светлин Русев. Показват се за първи път пред публика, с изключение на няколко платна. В картините на FIL няма разказ, има състояния и настроения, живописни търсения чрез портрети, композиции, натюрморти и пейзажи. Авторът изгражда и постига нов пластичен език, търси и намира нови посоки като внушения, техники и колорит. Живописната техника, която избира, както и стила на рисуване, са резултати от самостоятелни, задълбочени търсения, в които няма поставени рамки.

Картини на автора са притежание на частни  колекции  в САЩ – Атланта, Чарлстън, Мъртъл Бийч, Южна Каролина, Канада, Германия, България и др.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.