Жилища под 10 кв.м строят в Хонконг

Нано апартаменти с площ под 25 кв. м стават все по-обичайни в Хонконг.

Малък бюджет

Нямат отделна спалня

Свиването на площта на имотите в Хонконг доведе до нов рекорд – апартаменти, които са толкова малки, че са колкото две големи легла, пише агенция Блумбърг. Строителна компания изгражда 5400 малки апартаменти в квартал Сай Кун. От тях два са с площ от едва 8,2 кв.м, а над 200 са приблизително колкото паркомясто с площ от 12,1 кв.м. Повечето апартаменти са с площ от 26,3 кв.м.

Намаляващите жилищни площи в Хонконг и космическите цени на имотите попаднаха в центъра на вниманието през последно време. Висши китайски ръководители призоваваха местните власти да направят жилищата по-достъпни за местните жители. Но цените остават извън възможностите на голяма част от населението, затова така наречените нано апартаменти, които са с площ под 25 кв. м, продължават да привличат купувачи с ограничени бюджети.

Общо 8550 нано апартамента са обявени за продажба през последните 10 години. От тях 85 на сто нямат отделна спалня, а 70 на сто са без прозорец в банята, а почти всички нямат отделна кухня.

Хонконг редовно оглавява класациите на най-скъпите жилища в света. А имотите там продължават да поскъпват. Голямото търсене, ограниченото предлагане и ниските лихви по ипотечните кредити стимулират покачването на цените.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти