Жилищните заеми най-търсени в кризата

За година отпуснатото от банките финансиране за граждани е нараснало с над 1,5 млрд. лв.

Отпуснати са над 12 млрд. лв. за покупка на апартаменти и къщи

Фирмените кредити с 4,6% ръст

Домакинствата и бизнесът спестиха 10 млрд. лв. за година

Жилищните зами са най-търсени в кризата. За година отпуснатите от банките средства за покупка на къщи и апартаменти нарастват с 11,4%, или с 1,238 млрд. лв. и към края на януари достигат 12,07 млрд. лв., обявиха от БНБ. Основните причини за големия ръст на жилищните кредити са ниските лихви, което прави покупката на имот много добра инвестиция, както и желанието на хората да живеят в по-голям и удобен дом.

Потребителските заеми също се увеличават, но само с 4,7% в рамките на година. В края на януари общата стойност на отпуснатите потребителски банкови кредити е 11,95 млрд. лв., което е с 539 млн. лв. повече спрямо година по-рано. 

Оказва се, че средствата, отпускани като заеми за покупка на имоти от граждани, са над два пъти повече от новите потребителски кредити.

Като към ипотечните и потребителските заеми прибавим другите кредити за граждани, се оказва че за година отпуснатото от банките финансиране на домакинствата нараства с 6,26% и достига 25,6 млрд. лв.
Заемите за бизнеса също нарастват, но доста по-малко отколкото предоставените средства на домакинствата. За година фирмените кредити се увеличават само с 3,4%, или с 1,18 млрд. лв. и в края на януари достигат 35,9 млрд. лв. 

Основната причина за това е, че в условията на криза много фирми отлагат инвестициите си, свързани с разширяване на дейността и пускане на нови продукти на пазара. Само през януари обаче, отпуснатите фирмени заеми са се увеличили с 226 млн. лв., което е повече от новите кредити за граждани през първия месец от годината. Това е много добра новина за икономиката на страната и показва, че редица компании не искат повече да изчакват и предпочитат да започнат новата година с реализацията и на нови проекти.

Спестяванията на бизнеса и домакинствата в банките за година нараснаха с рекордните близо 10 млрд. лв. Гражданите са спестили 5,85 млрд. лв., а фирмите - 3,5 млрд. лв.

Коментари

Задължително поле