Жилищните заеми са рекордно евтини

Лихвите по депозитите през септември остават почти без промяна.

До 3% падна цената на ипотеките

Лихвите по бизнес кредитите намаляват

Кредитите за покупка на жилища са рекордно евтини. Годишният процент на разходите (който включва освен лихвите и всички такси и комисионни на банките) по новите жилищни заеми доближи 3% и за септември е средно 3,08%, обявиха от БНБ. Това означава, че ако човек вземе ипотечен кредит в размер на 100 хил. лв. за 20 години, месечните му вноски ще бъдат малко над 550 лв. При ипотечните кредити в евро годишният процент на разходите (ГПР) за септември е средно 3,67%, при 4,04% месец по-рано, показват данните на БНБ.

Именно към жилищните заеми има най-голям интерес. В рамките на година отпуснатите от банките жилищни заеми нарастват с 1,276 млрд. лв., или с 12,3%. Само през септември жилищните заеми се увеличават със 119 млн. лв. и в края на месеца достигат 11,6 млрд. лв.

Потребителските заеми също стават все по-изгодни. През септември ГРП по потребителските заеми в левове е 8,85%, при 8,93% за предходния месец. За потребителските кредити в евро ГПР обче се увеличава - от 3,76% за август на 3,94% за септември.

За година общият размер на отпуснатите банкови потребителски заеми нараства с 6,2%, или с 687 млн. лв. и достига 11,8 млрд. лв. Само през септември увеличението на потребителските заеми е с 81 млн. лв.

Заемите за бизнеса през септември продължават да поевтиняват. Това се отнася както за малките фирмени кредити в размер до 1 млн. евро, така и за по-големите. Лихвите по новите малки левови кредити за бизнеса се понижават до 3,22%, а за тези в евро до 2,87%. При големите заеми за бизнеса лихвите по тези в левове намаляват до 2,48%, а за тези в евро - до 2,16%. За година бизнес заемите нарастват с 683 млн. лв., или само с 2%. Но през септември фирмите се активизират и изтеглените от тях кредити нарастват с близо 500 млн. лв.

Коментари

Задължително поле