Жилищните кредити удариха нов рекорд

Общият размер на отпуснатите от банките заеми за домакинствата се увеличава с 4,3 млрд. лв. за година и достига 32,7 млрд. лв.

Заемите за бизнеса нараснаха с 3,8 млрд. лв. за година

Увеличението на отпуснатите суми за покупка на къщи и апартаменти е със 17,9%

Надминаха 16 млрд. лв.

Жилищните заеми продължават да нарастват. Отпуснатите от банките кредити за покупка на апартаменти и къщи достигат нов рекорд към края на октомври, като за първи път надминават 16 млрд. лв., показват данните на БНБ. Това е ръст със 17,9% спрямо същия месец на миналата година.

Сред причината за това е рекордно високата инфлация. Хората искат да предпазят парите си от инфлацията като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно спестени пари за покупката на апартамент или къща, хората използват наличните си средства за първоначална вноска, а останалите пари осигуряват чрез банков заем. Лихвите по кредитите за в пъти по-ниски от инфлацията, което е изгодно за всички хора със заеми. Те връщат пари, които се обезценяват, а цената на купения със заема имот нараства.

Голямо увеличение има и при потребителските кредити. В края на октомври потребителските заеми надминават 15 млрд. лв., като се увеличават с 13,8% спрямо същия месец на миналата година, показват данните на БНБ. Голяма част от потребителските кредити са за ремонти на дома, както и за покупка на употребяван автомобил или за ремонт на старата кола. Заради високата инфлация много хора искат да направят ремонт или да купят кола преди цените да са нараснали още. Но все повече хора предпочитат да ремонтират старата си кола, вместо да купуват употребяван автомобил, показват данни на една от големите банки в страната.

Общият размер на отпуснатите от банките заеми за домакинствата се увеличава с 4,3 млрд. лв. за година и достига 32,7 млрд. лв.

При бизнес кредитите също има ръст, но той е по-малък спрямо увеличението при заемите за домакинствата. За година кредитите за предприятията се увеличават с 10,4% и достигат 40,58 млрд. лв.

Само през месец октомври кредитите за домакинствата са нараснали с над 340 млн. лв., а заемите за бизнеса се увеличават с по-малко от 200 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси