Жителите на дупнишкото село Яхитово протестират срещу изграждане на цех за преработка на пластмаса

Кадър от Нова тв

В дупнишкото село Яхиново хората открито недоволстват срещу намерението на италиански инвеститор да изгради цех за преработка на пластмаса в близост до къщите. Местните се опасяват, че предприятието ще замърсява въздуха, но и ще използва огромни количества вода, при положение, че в Яхиново, като на много места в страната, имат проблем с недостига на питейната вода, предава Нова тв.

„Най-много ни притеснява, че ще унищожат природата тук. Това е престъпление”, каза един от недоволните.

„Това е една голяма далавера, която се осъществява в цяла България. Има информация за 750 000 тона, това са 25 000 тира. По 125 лева се плаща на тон, това са 100 милиона лева, които някой е взел. Виновни за тази далавера са тези, които управляват държавата. Нашият проблем е част от всичко това”, коментира друг от недоволните.

„Ние няма да позволим да се изгради такъв цех. Ако се построи подобно съоръжение, то би замърсило околната среда и Яхиново ще се превърне в едно огромно сметище. Тук има деца, има училище. Представете си какво може да се случи”, заяви кметът на селото Софка Скоклева.

От фирмата, която възнамерява да строи цеха обясниха, твърдят, че няма да замърсяват въздуха и няма да използват много вода, защото ще работят в затворен цикъл с определено количество вода.

Коментари

Задължително поле