Заповед: На обществени места задължително с маска

Удължиха забраната за полети от Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания

Препоръчват цистерни с вода на полето за лична хигиена

Шеът на испанския кризисен щаб – с коронавирус

Теменужка Петкова: Към момента енергийният сектор е стабилен

Фирма за ученически униформи дари маски за детската хирургия в МБАЛ „Св. Анна“

Китай пусна комикс „Махай се, COVID-19!“ Вирусът мрази чистия въздух и се плаши от лекарите

Община Каолиново превежда 10 000 лв. на МБАЛ-Шумен

VIVACOM и United Group даряват 900 000 лв. на Министерството на здравеопазването

ЕК представи насоки за ограниченията по границите, свързани с епидемията

Варна с над 300 легла за болни от коронавирус Болниците в града чакат дарение от респираторни апарати

Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България: Работим интензивно, за да можем да предприемем мерки, които да помогнат на хората и бизнеса, засегнати от COVID-19

Масови излети в Шумен, започват проверки и глоби Губернаторът свика кризисния щаб

Пристанището, кмета и зам.-кметовете дариха пари

Ето с какви документи ще кандидатстват фирмите за мярката 60/40

Жителите на Ухан живеят като затворници Градът наподобява декор на филм за Апокалипсиса

Жителите на Ухан получават храна от доставчици със специална защитна екипировка.

Жителите на 12-милионния град Ухан, в който се намира центърът на разпространение на коронавируса – и един от най-големите пазари на морски дарове – живеят в условия на почти пълна изолация. На хората им е забранено да напускат домовете си без спешна нужда и да се събират на големи групи. Трафикът в града, с изключение на специалните превозни средства, е спрян, магазините и други институции и предприятия са затворени.

До скоро Ухан беше един от най-населените градове в централен Китай с население от 12 милиона души. Днес той наподобява декор за филм за Апокалипсиса. От януари Ухан е в карантинна зона. Невъзможно е да влезете или да напуснете града без специално разрешение. На населението се препоръчва да не напуска домовете си. Провинциите Хубей и Гуандун обявиха първата, най-висока степен на заплаха за здравето.

По пустите улици на града рядко се виждат хора.

През последните години в града се наблюдава истински бум на строителството. Най-високата сграда е 68-етажният небостъргач Minsheng Bank Building; 125-етажният небостъргач Wuhan Greenland Center, който ще бъде един от петте най-високи в Китай, е в процес на изграждане. В Ухан има 8 държавни и 14 публични колежи и университети. Сега градът е затворен за влизане и излизане, метрото и градският транспорт не работят. Има отделен списък за таксита, които изпълняват поръчки. На линия се пускат само автомобили, които са преминали цялостна дезинфекция.

Припомняме ви, че в средата на декември, именно в Ухан се появи нов тип огнище на пневмония, причинен от коронавирус 2019-nCoV. Установено е, че вирусът е започнал да се разпространява от пазара на животни и морски дарове Хуанан, разположен в централната част на Ухан. От началото на януари пазарът е затворен с цел борба с разпространението на вируса. Пазарът заема повече от 50 хиляди квадратни метра и побира над 1000 наематели. Това е най-големият пазар на морски дарове на едро в Ухан и Централен Китай.

Преди затварянето тук се продаваха различни екзотични продукти: язовци, прилепи, бобри, магарета, камили, пилета, крокодили, кучета, лисици, гигантски саламандри, коали, плъхове и отровни змии, включително китайски кобри. Някои учени считат, че именно змиите са възможен източник на вируса. Беше съобщено, че пазарът има антисанитарни условия. Пътеките са тесни, сергиите са близо една до друга, а животните са в непосредствена близост до морските дарове и другите продаваните стоки. Животинските продукти често се освежават, но само за да изглеждат добре на вид, като това се прави тайно от погледа на купувачите и по съмнителни начини.

Във връзка с избухването на коронавируса, китайските власти първо поставиха под карантина град Ухан, от който започна епидемията. По-късно обаче правителството затегна мерките и постави под карантина всички жители на провинция Хубей, където е регистриран най-голям брой смъртни случаи от вируса. Сега почти 60 милиона души всъщност са затворени в домовете си.

В Ухан, след обявяването на карантината, всякакви развлекателни дейности са забранени, гражданите не могат да използват личните си автомобили, а пазарите и местата на евентуално събиране на тълпи са затворени. Това се прави, за да се забави разпространението на инфекцията.

Жителите на Ухан получават храна от доставчици със специална защитна екипировка.

Хората могат да излизат за необходими продукти веднъж на три дни, но повечето предпочитат да си стоят у дома, защото се страхуват да не се заразят. В тази ситуация за много от жителите на провинцията единствената връзка с външния свят са доставчиците на храна. Те задължително се движат със защитни костюми, дезинфекцират ръцете си и доставят прясно месо, зеленчуци и други необходими неща по домовете. Някои магазини продават големи кошници със свежи зеленчуци, при условие, че поръчките са групирани за един и същи адрес. По тази причина част от общините и някои жилищни блокове правят поръчки на едро. Покупките на хранителни продукти бележат скок до небето.

Повечето хора са започнали да работят от вкъщи, дори полицията регистрира произшествия дистанционно. Например, ако стане автомобилна катастрофа, тогава хората просто изпращат снимка на електронната поща на полицията, а тя изготвя всички документи без личен контакт. Дори Генералната прокуратура на КНР, както бе съобщено, започна да разпитва заподозрени дистанционно.

В интернет се появи видео от Ухан, в което жителите на високи сгради викат от прозорците си: “Ухан Джиу”, което се превежда като “Дръж се, Ухан!” или “Не спирай, Ухан!”. Тази фраза, която отеква през целия квартал, стана актуална в социалните мрежи.

Над града летят дронове, които пръскат дезинфектанти и предават заповедите на властите чрез високоговорители на жителите: предимно предупреждения за забрана да се излиза навън без медицински маски, а нарушителите ги заплашва солидна глоба.

Властите призовават за търпение: “Строгият контрол върху общностите нарушава живота на хората, но това е неизбежно”, констатира пред медиите Цян Юанкун, заместник-секретар на Комунистическата партия в провинцията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.