Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Жители на северозападния град Брегово се вдигнаха на протест срещу преминаването покрай домовете им на десетки цистерни с опасен товар. Всеки ден 20-тонни цистерни правят по около 40 курса от Пирдоп до завод в Сърбия и използват за целта второкласния международен път, информира БТВ.

От ноември м.г. гражданите са организирали подписка, която вече е подкрепена от повечето жители. Председателят на инициативния комитет Цветана Георгиева посочи, че хората са притеснени, защото пътят минава през цяло Брегово – включително и покрай училище и детска градина.

„Има много остри завои, на които всяка една ограда поне 5 пъти е удряна и събаряна”, допълни Георгиева.

„Опасен химикал, силно летлив е. Сградата на училището е най-ниската точка, при разлив цялото количество ще се събере отпред”, посочи и учителят Орлин Панов.

Хората посочват и че настилката не е пригодена за такова натоварване.

Кметът Милчо Лалов подкрепя подписката, като от пътната агенция са се ангажирали да създадат работна група с МВР и ДАИ за намиране на решение на проблема. Срок няма, а хората се опасяват, че институциите ще се задействат чак след авария. Затова и носят плакат с надпис "Не искаме Хитрино".

Коментари

Задължително поле