Жители на мексиканския град Тихуана протестираха срещу централноамерикански мигранти

Стотици жители на мексиканския град Тихуана събраха вчера на протестен митинг срещу хилядите централоамерикански мигранти, които са пристигнали там с надеждата за нов живот в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Напрежението в града, разположен до границата със САЩ, нарасна с прииждането на близо 3000 мигранти през последните дни. Федералното правителство смята, че броят им скоро може да достигне 10 хиляди.

Американските гранични власти обработват само около сто молби за убежище в граничния пункт "Сан Исидро" между Тихуана и град Сан Диего в щата Калифорния, отбелязва агенцията.

Вчера недоволни жители на Тихуана размахваха мексикански знамена, пееха националния химн и викаха "Вън! Вън!" по адрес на мигрантите. Те ги обвиняваха, че са мръсни, неблагодарни и че представляват опасност за Тихуана. Протестиращите изразяваха също опасения, че техните данъци ще бъдат похарчени за грижи за мигрантите.

Макар че мнозина в Тихуана са съпричастни към съдбата на мигрантите и се опитват да им помагат, някои местни жители ги ругаят, замерват ги с камъни и дори ги бият, отбелязва агенцията. Това хладно отношение рязко контрастира с топлите чувства, проявени към мигрантите в Южно Мексико, където жителите на малки градчета ги посрещаха с топла храна и дори жива музика.

Кметът на Тихуана Хуан Мануел Гастелум нарече пристигането на мигрантите "лавина", с която градът е зле подготвен да се справи. Той изчисли, че мигрантите ще останат в Тихуана още най-малко шест месеца, докато чакат разглеждането на молбите им за убежище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка