Жители на Триград искат обезопасяване на пътя

Жители на Триград от години настояват за тротоари и осветление край пътя за селото. Според тях това са част от причините за инцидента, който завърши със смъртта на 16-годишния Кристиян, блъснал туристи с кола.

За благоустрояване на района настояват и екскурзоводи от пещерата „Дяволското гърло", предава БНТ. Кметът на Девин Красимир Даскалов каза, че през следващите дни на опасните участъци ще бъдат поставени ограничители на скоростта. Парите ще дойдат от средствата, заделени за празника на селото, който заради трагедията беше отменен.

Костадин Хаджийски е един от хората, които от години настояват за изграждането на тротоари край пътя, поставяне на улично осветление и предпазни огради.

"От Триград до Дяволското гърло, докъдето може, тъй като Триград е сериозна туристическа дестинация и много народ минава и минава по улицата", казва Костадин Хаджийски от с. Триград.

За благоустрояване на района настояват и екскурзоводите от пещерата „Дяволското гърло".

"Тук пътя на места е еднолентов, на места се налага маневри да правят колите и въобще особено лятото, когато има наплив на самия обект, така се случват доста и задръствания. Едновременно и на туристите е неприятно"", казва Христо Караангов - екскурзовод.

На пътя за Триград, където е станала катастрофата, тревата достига човешки ръст. Туристите наистина няма къде другаде да вървят, освен по шосето.

"Най-малкото, което могат да направят е да се създаде някакъв свободен участък, в който хората да могат да се движат свободно, без да се притесняват, че може да ги бутне кола", казва Христо Караангов.

"Това го говоря 25 години вече го говоря, за да се направят тия неща. Можеше да се избегне тоя трагичен случай, който в Триград стана", казва Костадин Хаджийски.

Кметът на Девин Красимир Даскалов каза по телефона, че в бюджета на общината за следващата година ще бъдат предвидени средства за изграждането на тротоари от село Триград до Музея на мечката в началото на Триградското ждрело. А в рамките на следващите дни в този участък ще бъдат поставени ограничители на скоростта. Парите ще дойдат от средствата, заделени за празника на селото, който заради трагедията беше отменен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България