Жозеп Борел: ЕС трябва да може да действа навреме, ако иска да бъде геополитическа сила

Жозеп Борел

Ако иска да бъде геополитическа сила, ЕС трябва да бъде в състояние да действа тогава, когато е необходимо. Това заяви върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел.

Той добави, че ЕС трябва да може да взима решения по-бързо за общи мисии с участието на военни сили. Необходимо е да бъдем по-подготвени да действаме бързо при спешни кризи, посочи Борел. По неговите думи предложенията за допълнително сближаване на държавите от ЕС в областта на отбраната ще бъдат обсъждани в продължение на година.

На днешното заседание европейските министри са отчели нуждата от повече съвмести учения на въоръжените сили. По думите на Борел за целта ще бъде необходимо обособяване на европейско военно командване.

Той отбеляза, че днес за първи път е било утвърдено участието на държави извън ЕС (САЩ, Канада и Норвегия) в проект по общата европейска отбрана. По неговите думи предложението за създаването на европейски батальон за бързо реагиране е само част от възможностите за общи отбранителни действия.
Борел отбеляза, че батальонът е предвиден в решение на ЕС от 2007 г., но досега 1500-те бойци в запас не са били използвани. Според него това е така главно по политически, но и по икономически причини. Върховният представител отбеляза, че днешната физическа среща на министрите на отбраната от ЕС е първата от август миналата година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа