Жозеп Борел и Антъни Блинкен обсъдиха отношенията с Русия и Китай в кулоарите на срещата на Г-7

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в кулоарите на срещата на външните министри от Г-7 в Лондон и двамата са обсъдили отношенията с Русия и Китай, както и ядрената сделка с Иран. Това се казва в изявление, публикувано от външнополитическата служба на ЕС, предава ТАСС.

„Срещата стана възможност за обсъждане на двустранните отношения и най-важните предизвикателства в областта на сигурността и външната политика преди консултациите на външните министри от Г-7“, се казва в изявлението.

Те са обсъдили Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма „в контекста на евентуалното завръщане на Съединените щати към СВПД, както и възможността да се гарантира пълното и ефективно изпълнение на условията му“.

„Те също така обсъдиха отношенията с Русия в контекста на неотдавнашната концентрация на сили на границата с Украйна и Крим, здравословното състояние на Алексей Навални, руските действия срещу държавите от ЕС и санкциите срещу гражданите на ЕС“, се казва в документа.

Освен това те са говорили за отношенията с Китай, Афганистан и безредиците в Колумбия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят