Жоро Вратаря става супер стар №1

Неостаряващият Георги Петков ще стане старче №1 в националния отбор на България. Опитният вратар е гласен за титуляр в предстоящите срещи с Кипър и Словения в Лигата на нациите. Пламен Илиев бе освободен от лагера на „трикольорите“, след като не успя да се възстанови от травма. За решаващите битки в турнира се очаква да бъде гласувано доверие именно на Петков. Ако капитанът на „Славия“ запише и секунда на терена, той ще стане най-възрастният играч в историята на България. До момента рекордът се държи от друг вратар - иконата на „Пирин“ (Благоевград) Христо Христов - Бараката.

Легендарният страж на "орлетата" е на българската голлиния на 37 години и 183 дни. Това се случва на 28 май 1981 година в световна квалификация срещу Австрия (0:2), играна във Виена. Рекордът докосва и 37-годишният Красимир Балъков. Героят от САЩ'94 обаче сваля националния екип в приятелска среща с Албания (2:0) на 30 април 2003 година, без да успее да достигне постижението на Бараката.

В момента Георги Петков е на 42 години и осем месеца. Дебютът му за "лъвовете" бе на 24 декември 1998 година в проверка срещу Мароко, под ръководството на Димитър Димитров. Любопитно е, че Петков изигра последния си двубой за България на 32 години - на 11 февруари 2009 година в приятелския мач с Швейцария (1:1).

За предстоящите срещи в Лигата на нациите обаче отпада Кирил Десподов от ЦСКА. Офанзивният играч е с контузия и бе освободен от селекционера Петър Хубчев.

Снимка СПОРТАЛ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ