Журналист от Тел Авив: Войната между Израел и Хамас е свързана с изборите за палестински президент

Най-кървавият ден в конфликта между Израел и Хамас беше 11 май. Това обясни пред БНТ Феня Декало, журналист от Тел Авив.

„Много бих искала войната да спре, но явно посредниците все още не са успели да достигнат съгласие за условията.

Премиерът Нетаняху заяви, че войната ще продължи, колкото е необходимо. Съжаляваме, че пратеникът на ООН за региона не е Николай Младенов. С неговия дипломатически опит и авторитет войната вече можеше да е спряла или въобще да не започне“, обясни тя.

Феня Декало отбеляза, че за първи път исканията на Хамас не са за подобряване на условията в анклава, а за проблеми, които се случват в Ерусалим.

Според нея войната не е била необходима. Тя по-скоро обслужва враждата между Хамас и Фатах и е свързана с предстоящите избори за палестински президент.

„Според министъра на отбраната на Израел прекратяването на огъня е необходимо, за да се даде възможност умерените сили от палестинците да усилят позициите си. Една от първите ракети на Хамас е прекъснала електрозахранването на анклава, което идва от Израел. Ракети са се целили и в най-голямата израелска електростанция в Хедера. И дори са се опитали да достигнат до газовото находище в Тамар, но безуспешно“, разказа още Феня Декало.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят