Журналист разказва историята на спорта във Велико Търново

Посрещане на героите от Световното първенство по футбол в САЩ от 1994 г. на стадион „Ивайло“. Тогава и петимата са обявени за почетни граждани на Велико Търново.

В уникалния си труд Ангел Ганцаров описа любопитни факти, публикува 464 снимки със спортни легенди

Градът има 41 олимпийци

Журналистът Ангел Ганцаров събра в книга историята на спорта във Велико Търново. Уникалният труд проследява спортните изяви в старата столица от Освобождението до наши дни. Толкова подробно изследване на темата се прави за пръв път.

Доаенът на журналистиката в болярския град работил над 4 години върху мащабното изследване, което е нарекъл „Спортната слава на Велико Търново - история на спорта в старата столица“. Книгата е от 368 страници като 32 от тях са цветни. За отрицателно време тя се превърна в едно от най-търсените четива в старопрестолния град заради представените множество любопитни и малко известни моменти от развитието на спорта. Умелият разказвач е издирил и публикувал и 464 снимки със спортни легенди и от забележителни състезания.

„Идеята за създаването на книгата се роди след професионално предизвикателство, което ми бе отправено от един от издателите на в. „Кореспондент“ - Димитър Николов. Той ми предложи да напиша серия от материали „Ретро спорт“. Така, покрай журналистическата работа, се появи и „Спортната слава на Велико Търново“. Направих го най-вече, за да могат младите хора от старопрестолнината да разберат, че градът е дал на световната сцена успешни спортисти не само във футбола“, сподели Ангел Ганцаров.

В първата част на книгата- „История на спорта в старата столица“, авторът разказва за първия кмет на Велико Търново след Освобождението и по-късно министър на народното просвещение Георги Живков. По време на командировка в Швейцария, той бил впечатлен от организацията на училищния спорт там и поканил у нас 10 учители по телесна подготовка, сред които и Алоиз Бюнтер. Чужденецът бил разпределен в Мъжката гимназия във Велико Търново, където през 1896 г. е основано първото гимнастическо дружество „Юнак“.

Ганцаров е разказал за шампионката на България и на Италия по фигурно пързаляне Жана Мамарчева. Любопитна е историята на заможния търновски търговец Методий Хаджипетков, който донесъл от всемирно изложение през 1893 г. в Чикаго колело, кънки и шейна. Така той създава първото колоездачно дружество и поставя началото на пързалянето с кънки по замръзналата р. Янтра под Стамболовия мост.

„Хронологично следва и създаването на хокеен клуб и изкуствена ледена пързалка. Малко хора знаят, че във Велико Търново е имало хокеен клуб, а отборите му три пъти са били шампиони на България. Куриозното е, че президент на хокейният отбор е била Йонка Коева- републиканска шампионка по спортна гимнастика, а треньор- майсторът на спорта по борба Милчо Ненов“, разкрива Ангел Ганцаров.

Той е разказал и за Карате клуб „Калоян“, в който е започнал спортната си кариера единственият българин европейски шампион по карате Димитър Тодоранов. Ганцаров е публикувал и информация за учредяването на шахматния клуб във Велико Търново през 1927 г. и последвалото основаване на Българския шахматен съюз, както и за още редица спортове и развитието им през годините.

„Първата част е допълнена и с информация за всички някогашни и сегашни спортни съоръжения във Велико Търново - стадион „Ивайло“, Дворецът на културата и спорта „Васил Левски“, Конната база в село Арбанаси и други“, изброява журналистът.

Ганцаров е представил и информация за две знакови международни състезания. Това са лекоатлетическият крос „Ивайло“, който се е провел преди 51 години на хълма Света гора и за международния турнир по художествена гимнастика „Огърлицата на Десислава“.

„Успях да открия снимки на всички състезателки, които са печелили огърлицата от началото на турнира през 1975 г. По-късно е била учредена и награда на името на създателката на художествената гимнастика Ангелина Иванова. Освен това установих, че женският отбор по спортна гимнастика „Етър“ е бил републикански шампион“, уточнява Ганцаров.

Първоначалният замисъл на автора за втората част от книгата била тя да е в 3 глави - за спортистите, които са почетни граждани на Велико Търново, за търновските участници в Олимпийски игри и за спортисти и треньори, избирани за №1 на старата столица. В процеса на работа обаче се появявали все нови и нови факти, които накарали Ганцаров да помести още една част - „И още нещо за спорта във Велико Търново“. В нея той разказва за треньори, обявявани за заслужили, както и за забележителни дати.

„Имаме 41 олимпийци, Почетните граждани на Велико Търново са 9, а сред тях са българската копиехвъргачка Антоанета Селенска, а също и световната шампионка по стрелба Весела Лечева. За Спортист № 1 на Велико Търново първа е провъзгласена през 1966 г. Таня Семова, която е и първата международна съдийка и първата треньорка по художествена гимнастика. Боксьорът Тинко Балабанов пък е носител на званието цели 4 пъти. Последният отличен през 2018 г. е шампионът по автомобилизъм Мирослав Ангелов“, споделя Ганцаров.

Почетен гражданин на Велико Търново е бил и арх. Константин Тотев, който е бил изявен баскетболист.

„През 1945 г.той създава първият баскетболен отбор във Велико Търново. Само 2 години по-късно тимът става вицешампион на страната. Самият арх.Тотев пък е играл в ЦСКА и е бил капитан на националния ни отбор. През 1949 г.на европейско първенство в Париж побеждава с невероятна игра. Възхитен от него кметът на френската столица предлага и го обявяват за почетен гражданин на френската столица. Когато се завръща в България, става почетен гражданин и на София. След време участва в турнир в Полша и веднага след това го правят почетен гражданин на Варшава. През 1999 г. или 50 години след като арх. Тотев е провъзгласен за почетен гражданин на Париж, той получава това отличие и във Велико Търново“, изтъква Ангел Ганцаров.

Журналистът енциклопедист е открил, че състезателите по спортна стрелба Александър и Петя Луканови са единственото семейство, което и двамата са били избирани в различни години за Спортист №1 на Велико Търново, а Петя дори два пъти. Състезателката по художествена гимнастика Савина Ганчева пък е единствената, избирана първо за Спортист №1 на на Велико Търново, а след това и за треньор №1.

На футбола и на хандбала отделя най-голямо място в книгата си Ангел Ганцаров. Първото не е учудващо, защото той започва да се занимава с футболна статистика още през 1969 г., когато „Етър“ влиза за пръв път в А група, автор е на книгата „90 г. ФК „Етър“ и като цяло никога не е криел пристрастието си към най-популярната игра. Акцентира върху хандбала във Велико Търново пък заради факта, че това е спортът с най-много постижения - 13 купи и 10 шампионски титли.

„Не мога да не спомена, че спортът стрелба с лък се появява у нас за първи път именно във Велико Търново. През 1977 г. на стадион „Ивайло“ е проведено първото демонстративно състезание. Първата стрела я опъва служителката в БСФС Янка Легкоступ, която е майка на известния художник и бивш ректор на ВТУ проф. Пламен Легкоступ. Победителка в първото състезание пък е Албена Църова, сестра на настоящия директор на Регионалния исторически музей в старата столица Иван Църов. Първата републиканска шампионка Цветанка Димитрова е и първата българка участничка в олимпийските игри в тази дисциплина в Москва“, обяснява Ганцаров.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов е откупил част от тиража, който е връчен на спортисти, почетни граждани на Велико Търново, и такива, обявявани за Спортист №1 на града. Бройки от изданието са предвидени и за учениците в Спортното училище в старата столица.

Коментари

Задължително поле