Жълт код за валежи е обявен в 7 области в страната

Средиземноморски циклон ще определя времето у нас и на Балканите през следващите 48 часа. Интензивни валежи, гръмотевични бури и ураганни ветрове ще ударят най-вече съседна Гърция. За последните 24 часа в района между Италия и южната част на Балканите са паднали над 25 000 мълнии. Днес в почти цяла Гърция е в сила код „червено” за опасно време.

България е в периферията на циклона. Днес над страната ще е облачно с валежи, които ще са по-интензивни след обяд, вечерта и през нощта. Ще вали по-интензивно в южната половина на страната, където количествата за денонощието ще са между 25-30 литра на квадратен метър. За 7 области в страната е в сила жълт код за валежи.

В хода на деня вятърът ще се усилва и в източната половина на страната ще достига скорост на поривите до 50 км/ч. Температурите ще са между 9 и 14 градуса, сравнително по-топло в Югоизточна България и по Черноморието.

В планините над 1500-1700 метра ще вали сняг с по-значителни количества в Рила, Пирин и Западните Родопи. Под тази граница валежите ще са от дъжд. По високите части температурите ще са около 2 градуса, а по ниските – до 8.

В първите дни на тази седмица има опасност от възникване на поройни наводнения в районите с интензивни валежи. Под наблюдение са притоците на Марица (Чепеларска река в районите на с. Бачково и Асеновград), река Черкезица в района на яз. „40-те извора” и яз. „Сушица”. Във вторник сутринта алармата е по долното течение на река Тунджа. В нощта срещу сряда опасността за наводнения е в района на река Двойница при с. Дюлино и Обзор.

Коментари

Задължително поле