На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Забраниха лова, дърводобива и други масови излети в Община Априлци и ДЛС „Черни Осъм“

Със заповед на директора на РДГ – Ловеч инж. Павли Богдански е забранен достъпът до горски територии на лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за ликвидиране на болестта в ловностопанските райони на ДЛС „Русалка“ – Априлци и Черни Осъм, както и в районите на ловните дружини в Априлци, Велчево, Видима, Зла река и Острец. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия свикано от Областния управител Ваня Събчева, съобщи troyanexpress. започва претърсване на обявената инфектирана зона от 200 кв. км или с радиус 45 км в района от специалисти. Със заповед е забранен и дърводобивът, както и събирането на билки, лова и туристическите излети в района.

Причината за тези драстични мерки е убитото диво прасе в района на Априлци, което донесе африканската чума по свинете /АЧС/ в област Ловеч. Вчера съобщихме за този случай. Това е първият и единствен засега случай. Животното е било отстреляно от ловна дружинка и след изследване на целия отстрел за деня от 14 прасета, само при едно се доказва наличието на острото заразно заболяване. Днес месото от него е загробено. Няма случай на заболяло домашно прасе към момента.

Преди дни в определения срок жителите на Априлци доброволно изклаха прасетата, отглеждани за лично ползване. Това им осигури възможност да усвоят месото от все още здравите си животни. Ако това не се бе случило, днес всички прасета също щяха да бъдат загробени, според разпоредбите на БАБХ.

По време на заседанието на Областната епизоотична комисия бяха обсъждани и още мерки и действия за незабавно потушаване и предотвратяване на следващи случай на АЧС на територията на Област Ловеч. След приключване на огледа и анализ на специалистите ще бъдат начертани и други мерки, които от една страна да ограничават разпространението на заболяването, а от друга – да нормализират живота на хората в района.

От Община Троян присъстваха зам.-кмет инж. Чолакова и специалиста по лова към СЛРД Троян инж. Сашо Василков.

Зам.-областният управител Илиян Тодоров, председател на областната комисия, представи за разглеждане и списъците с броя – над 1300 доброволно заклани прасета от обекти тип „заден двор“ в 20 км зони около индустриалните ферми от общините в Област Ловеч. За всяко от тях държавата осигурява по 300 лв за дезинфекция на личните стопанства. Допустими собственици за тази финансова помощ са хора, отглеждащи до 5 прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми „лично стопанство“, които не продават месото, а го добиват само за лична употреба. Те ще получат средствата, ако са включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и представен в Областната епизоотична комисия и заверен от областния управител и официален ветеринарен лекар.

Изплащането на еднократната помощ се извършва от Областна дирекция по безопасност на храните, а условията за изплащането са наличие на заявление, в което стопанинът декларира, че е извършил доброволно клане, почистване и дезинфекция с посочени наименование и количество на закупения дезинфектант и консумативи, както е че няма да населва обекта с прасета за период най-малко 12 месеца след последната дезинфекция и без регистрация. Трябва да бъде предоставен и констативен протокол за извършено клане и почистване и дезинфекция, издаден от кмета на населеното място.

Санитарни зони включват обектите тип „заден двор“ в 20 км зона около индустриални ферми, както и тези, намиращи се в населени места и представляват висок епизоотичен риск за разпространение на заболяването и определени с решение на Областната епизоотична комисия.

След доказания случай на АЧС в Априлци в област Ловеч се изпълняват разпорежданията на министъра за земеделието, храните и горите Десислава Танева за биосигурност.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.