Забраняват буркините на Френската ривиера

Властите на френския град Кан забраниха посещения на плажове в буркини – банският за мюсюлманките, който съгласно нормите на исляма напълно закрива тялото на жената, предава БГНЕС.

"В момент, когато Франция и религиозни обекти се превръщат в цели на терористични атаки, банският костюм в подчертана форма на религиозна принадлежност, може да предизвика нарушения на обществения ред (струпване на хора, блъскани), които трябва да се предотвратяват“, гласи разпореждането на кметството, цитирано от „Либерасион“.

"Забранява се достъпът до плажа на всяко лице в неподходящо облекло, което не съответства на правилата на благоприличието, на принципите на секуларизма и нормите за хигиена и безопасност", се казва още в документа.

„Либерасион“ окачествява като „оскърбителен аргумент“ твърдението на кметството, че буркините не съответстват на хигиенните норми. Всъщност постановлението на кметството в Кан бе подписано още на 28 юли, но е останало незабелязано и кметството се е видяло принудено отново да привлече вниманието на обществеността към забраната.

Коментари

Задължително поле