Забраняват целуването на икони в църква (обзор)

Целуването и докосването на иконите в храмовете ще бъде забранено по време на предстоящите християнски празници, от съображения за сигурност.

С разпореждане на здравния министър

След 1 май пътуваме с отрицателен PCR или антигенен тест, сертификат за ваксина или стар положителен тест за COVID-19

Отварят образователни школи и пускат публика на спортните събития

Целуването и докосването на иконите в църквата ще е забранено за предстоящите християнски празници Цветница и Великден като мярка срещу разпространението на COVID-19. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Препоръките до Българската православна църква за организиране на вярващите при посещенията им в храма и провеждане на църковните служби ще бъдат изпратени веднага, обясни Ангелов. Сред тях са още спазване на дистанция от 1,5 метра между хората, носене на маски от всички с изключение на провеждащите служба свещеници, естествено проветряване при възможност, регулиране на потока от хора и раздаване на върбовите клонки пред църквата.

От 1 май ще има и нови правила за влизане в страната, които ще са валидни както за български, така и за чужди граждани. Приемат се предварително изискванията, които се очаква да одобри ЕС до месец, обясни Ангелов. Предвидени са няколко варианта - валиден сертификат за ваксинация, който ще се издава 14 дни след втората игла, отрицателен PCR или антигенен тест, като на сайта на здравното министерство ще бъде публикуван списък на признатите антигенни тестове, както и доказателство за изкаран COVID-19 през последните 6 месеца. Последното ще се удостоверява не чрез бележка от лекар или болнично заведение, а с предоставен стар положителен PCR или антигенен тест, обясни Ангелов.

От утре е разрешена работата на езикови и образователни центрове и школи, както и присъствието на публика на спортни събития при максимална заетост от 30 на сто, задължителни маски и максимум 1000 души в сектор, допълни здравният министър. След 10 май ще бъде увеличен и броят на присъствените класове в училище.

Организираните туристически пътувания поне до края на април ще останат забранени, като се очаква и тези дейности да бъдат разрешени през май, допълни министърът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България