На 16 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 16.11.2019

МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

Зависимостите на 21 век: Интернет е новата религия, а архитект е самият човек

Дигиталната среда не е добра и здравословна, защото няма лично отношение към нас

„Технологиите, превръщайки се в неразделна част от ежедневието, подпомагат нашия природен ескейпизъм – желанието ни да избягаме от заобикалящата ни действителност, да я направим по-добра, по-поносима, по-съвършена. Интернет е новата религия, а архитект е самият човек – венецът на Мирозданието. Разбира се, триста дяволи са се наредили върху този рай и дебнат с милион изкушения, които всъщност са зависимости“. Така коментира модерните форми на зависимост експертът Антония Янакиева.

Степента на притежаване на технологични устройства сред младите хора е висока, показват проведени изследвания и това е предпоставка да се развие зависимост към тях. Въпросът е, както и при другите зависимости, кога е престъпена границата, тъй като не всеки, който консумира алкохол, е алкохолик, нито който играе хазарт, винаги е зависим.

Пред онези онези от нас, които помнят “истинско детство“, стои въпросът  къде са добрите стари игри за децата ни днес. Това може да прилича на вечния феноменологичен спор „млади срещу стари“. Когато днешните дигитализирани деца обаче станат родители, за тях детството, прекарано сред електроника, далеч от детските площадки, ще бъде норма. А може би те ще носят носталгия по добрия стар туитър, инстаграм, фейсбук и т.н, защото едва ли развитието на технологиите ще спре, по думите на Янакиева.

„Това, което видово ни различава от животните, е способността да общуваме с думи. Езикът е нашата видова матрица, а тя се предава в семейството, в групата, в общността. Може би въпросът е как да учим децата си да създават автентични отношения с нас самите, родителите – през личния пример и отделеното време. Времето ни за тях е истинско въвличане в дейност, в разговор“, посочва експертът. Унищожително е, ако един родител, който бяга в друга действителност – интернет, социални мрежи, дава в ръцете на детето си заместител като телефон, таблет, компютър. Причината за това е, че дигиталната среда не е добра и здравословна, тя не е майка, защото няма лично отношение към нас, категорична е Янакиева.

 

лого ММС

Снимка:

*Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор 25-00-2/30.04.2019

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.