Завръщащи се българи дават тласък на пазара

Купувачите на имоти във Варна и Бургас са предимно хора, търсещи собствено жилище, като често това е първият им дом.

Има голям интерес към района на Пловдив и Варна

Инвестират спестяванията си и се установяват в страната

По-често купуват къщи

Българи, които са се завърнали от чужбина, дават тласък на пазара на имоти. Години наред преди пандемията броят на емигриращите българи беше по-голям от връщащите се от чужбина. По време на пандемията тази тенденция се обърна и много хора се върнаха в родината си. Те се установяват в страната и влагат в имот спестените от работата в чужбина пари.

Според данни на НСИ най-много хора са се завърнали от Турция. Те се установяват предимно в Южна България и купуват имоти в района на Кърджали и Пловдив, разказаха брокери.

София също привлича много хора, които се връщат от чужбина, както и идващи от останалата част на страната. Столицата е привлекателна с големите възможности за започване на работа и с по-високите заплати спрямо другите населени места. А всичко това води до нарастване на сделките с имоти.
Във Варна и Бургас пазарът на имоти също е активен. Интересът към нови имоти е висок и жилищното строителство продължава на стабилни нива. Много сделки с нови апартаменти се сключват „на зелено”. В двата морски града търсят основно двустайни и тристайни жилища, а интересът към покупката на къщи нараства. Запитванията за къщи в района на Варна и Бургас вече имат дял от 20%. Нараства и делът на реално сключените сделки с къщи. Купувачите на имоти във Варна и Бургас са предимно хора, търсещи собствено жилище, като често това е първият им дом.

Във Варна имоти купуват представители на всички възрастови групи, а добрите условия на банките за отпускане на кредити допълнително имат положителен ефект за броя на сделките. При предлагане на хубав имот, той не се задържа дълго на пазара. Двустайните жилища продължават да са най-търсени, следвани от тристайните. Тази тенденция остава непроменена от пандемията, казват брокери. Къщите са на трето място в желанията на купувачите. Интересът към къщите расте заради желанието на хората да имат повече простор и заради по-дългото време, което прекарват вкъщи.

Съотношението между търсенето и предлагането в Бургас и Варна към момента е подобно на пазара отпреди пандемията - на един продаван имот има купувач и половина. А в най-активните периоди купувачите дори са три пъти повече от продаваните имоти. Купувачите са активни, но не действат прибързано. Те проучват имотите онлайн и след това пристъпват към физически оглед, което им дава възможност да реагират бързо, когато открият подходящото жилище. Не се интересуват от надценени имоти, макар да са готови да платят повече за готово и ремонтирано жилище, казват брокери.

Продавачите влагат парите в нов имот

Малка начална вноска и доплащане при Акт 16

Почти няма отстъпки от цената

Във Варна и Бургас продължават да изграждат жилищни проекти, като голяма част от имотите се продават още на етап в строеж.

Продавачите на имоти често използват получените пари, за да ги вложат в друг имот. В района на Варна голям е делът на продажбите, които представляват излизане от инвестиция и прибиране на печалбата, разказаха брокери. Става въпрос за жилища, които са купени на етап в строеж на по-ниска. При получаване на Акт 16 собствениците ги продават на по-висока цена, взимат печалбата и често инвестират парите в друг имот.
Разбира се, част от продавачите на имоти имат нужда от парите. Като цяло продавачите имат план още преди сключване на сделката за какво ще използват средствата. Във Варна има баланс между търсене и предлагане, което се дължи на сходните очаквания на двете страни. Отстъпките не са фактор на пазара - около 40% от покупките са без коментар на цената, а при около 30% той е в рамките на 1000 евро, казват брокери.
В резултат на големия интерес към извънградски имоти курортите около морската столица се превръщат в периферия на града. Цените на тези имоти са по-ниски спрямо жилищата в централните части на Варна.
И във Варна, и в Бургас продължават да изграждат жилищни проекти, като голяма част от имотите се продават още на етап в строеж, казват брокери. Клиентите добре проучват инвеститорите, доверяват се на доказани и утвърдени компании с успешно реализирани проекти. Опциите за сключване на сделка позволяват малка първоначална вноска и доплащане при получаване на Акт 16, както и по-голяма начална вноска при отстъпка от цената.

Привлекателни са отдалечените квартали

Активно строителство в морските градове

Сключват сделки „на зелено”

Купувачите на имоти най-често имат стабилни доходи, но много от тях се възползват и от изгодните условия на банките при отпускане на кредити.

В Бургас интересът към нови жилища е висок, а покупките „на зелено” представляват около една четвърт от всички сделки, разказаха брокери. Нови проекти в процес на изграждане има в почти всички райони на града, но най-много са активните строежи в „Меден рудник” заради наличието на свободни терени. В кварталите „Славейков” и „Изгрев” също изграждат няколко жилищни комплекса.

Във Варна засилен интерес от страна на строителните предприемачи има към по-отдалечените от центъра и морето райони като „Възраждане”, „Владислав Варненчик” и „Кайсиева градина”. Кварталите привличат купувачите заради по-достъпните цени на имотите и новата инфраструктура, която улеснява значително придвижването до централните части на града, разказаха брокери. Наличието на свободни терени и паркове също поддържа интереса на купувачите към тези квартали.

Купувачите на имоти най-често имат стабилни доходи, но много от тях се възползват и от изгодните условия на банките при отпускане на кредити. Обикновено купувачите работят в сфера, която се развива добре, а това им дава увереност да вложат наличните си пари в имот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти