Загадката на Вавилонската кула

Снимка: Уикипедия

Библейската история за Вавилонската кула все още привлича вниманието на учени и изследователи. Много от тях се опитват да опровергаят или потвърдят истинността на тази грандиозна структура. В тази статия ще се опитаме да разберем тази мистерия и да представим най-интересните факти и предположения за Вавилонската кула.

Легендата за Вавилонската кула гласи, че хората решили да построят кула, която да достига до небето, което било против волята на Бог. За наказание Бог ги лишил от общ език и строителите били принудени да се откажат от начинанието си. Мястото, където се случи това събитие, се нарича Вавилон, което се превежда като „объркване“. Има обаче различни тълкувания на това име.

Филолозите предлагат друго тълкуване. На иврит Вавилон е Вавилон и някои думи, открити в древни надписи, показват, че Вавилон може да означава „врата на Бога“. Това е повече в унисон с оригинала и поражда съмнения относно тълкуването на „смесването“.

Учени от цял свят активно търсят следи от Вавилонската кула. Британски учени успяха да открият доказателства за съществуването му в частната колекция на един от бизнесмените. Там са открити клинописни плочи и фрагмент от издълбан камък, които съдържат описание на "стелата на Вавилонската кула" и изображение на цар Навуходоносор, управлявал Вавилон преди 2500 години.

Според сегашната версия Вавилонската кула е зикуратът на Етеменанки, древен храм с височина 91 метра. Това предположение е изложено в края на 19 век, когато са открити руините на Вавилон. Градът потвърди съществуването на Вавилонските градини и предостави информация за Вавилонската кула.

Заслужава обаче да се отбележи, че намерената структура (храмът Етеменанка) не е кула в буквалния смисъл на думата, а по-скоро пирамида. Ширината му е 90 метра, а на върха е имало златна статуя на бог Мардук. Според една от версиите при строежа на този храм са използвани пленени роби от Юдейското царство, които говорят различни езици. Това многообразие от езици може да е вдъхновило легендата за Вавилонската кула.

Откритият зикурат на Етеменанки има седем нива, въпреки че Херодот описва Вавилонската кула като осем нива с ширина 180 метра в основата. Археолозите предполагат, че липсващият слой може да е под земята.

Но не само Вавилонската кула представлява интерес за изследователите. В град Чолула (Мексико) има пирамида, която наподобява египетските пирамиди, но е с по-големи размери. Легендата за тази пирамида е записана от историка Дюрант през 1579 г. и е много подобна на библейската история. Има обаче възможност испански мисионери да са измислили тази легенда.

Въпросът за съществуването на Вавилонската кула остава открит. Но намерените доказателства и археологическите находки показват, че тази легенда има реална основа. Може би с течение на времето учените ще успеят напълно да разкрият мистерията на Вавилонската кула.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука