Загадката на мутрите - жив ли е Мето Илиенски?

И досега остава загадка на кого се е доверил Мето Илиенски, който излиза без охрана в деня на изчезването си.

19 години една мистерия остава неразгадана

Само шефът на ВИС Георги Илиев е можел да го извика без охрана

Мето бил връзката на групировката с властта

Вече 19 години една загадка не дава мира нито на МВР, нито на подземния свят. Една от най-емблематичните фигури на групировката ВИС изчезва безследно и няма нито една следа какво може да се е случило. Методи Методиев - Мето Илиенски, е извикан по телефона на среща, от която повече никога не се връща.

Разследването продължава с години, но не дава резултат. И досега част от мутрите го смятат за мъртъв, други твърдят,  че е изчезнал от България на „топъл остров“, защото бил предупреден или сам научил, че ще бъде убит. И за двете версии има и „за“, и „против“.

Денят е 23 ноември 2003 г. Мето е в дома си в Бояна, когато получава телефонно обаждане. Явно, то е от човек, на когото Илиенски безусловно вярва, защото за пръв път, откакто е във ВИС, излиза без телохранители, без мобилен телефон, без паспорт или други документи. Преди да прекрачи за последно прага, казва на жена си Яна с кого отива на среща, но после се разбира, че я е излъгал. Качва се в тъмно „Ауди“ и повече никой не го вижда. Полицаите по-късно установят, че номерът на аудито е краден от от „Опел Вектра”, което е много странно. Мето бил известен с предпазливостта си и аверите му и досега се чудят защо е тръгнал с такава съмнителна кола и без документи, след като може да го спре първия срещнат катаджия и да стане някакъв скандал. Единствено босът на ВИС Георги Илиев може да го извика на среща, на която Илиенски да отиде сам, с автомобил с непознат номер и без охрана, са категорични са запознати с подземния свят. Те твърдят, че по онова време отношенията между Мето и Жоро Илиев били обтегнати и за да се осъществи такава среща е имало посредник - висш полицай, изключително близък до Мето, който щял да бъде нещо като мълчалив свидетел на мъжкия разговор и гарант, че няма да се извадят пистолети. Говори се, че срещата е станала в гора на Витоша и че „Ауди“-то на Мето било видяно да поема  по улица „Пушкин“ нагоре, а не надолу – към центъра на София.

Има и версия, че Жоро Илиев е подмамил Мето на среща, на която да му съобщи, че има план за така срещу групировката, подготвят се серия от покушения и двамата трябва да поговорят как да се пазят от атентатите и как ударят първи по враговете си.

Така или иначе Мето и за секунда не се съмнявал, че му се готви капан, въпреки че с Жоро Илиев имали пререкания. Двама души са последните, които го виждат жив - съпругата му Яна и назначеният по-късно за директор на дружество „Национална спортна база“ Петър Божилов. 40-годишният мъж е много близък с Мето Илиенски и според слухове в ъндърграунда той е знаел името на човека, с когото висаджията отива да се види. Божилов обаче е убит при скандал по време на лов в местността „Елата“ край село Плана през 2012 г. С неговата смърт угасва и надеждата да бъде разкрита тайната около изчезването на Илиенски. През годините той така и не споделя с никого страшната тайна.

Петър Божилов е последният човек, който го вижда, но загива по време на лов 9 г. по-късно.

Мето Илиенски не се връща, не е открит и тъмния му автомобил „Ауди“. Два дни по-късно съпругата му Яна го обявява за издирване. Криминалистите разпитват десетки, но без резултат.  Отначало се смята,, че може да е отвлечен, чака се обаждане от похитителите за откуп, но такова няма. С годините се налага версията, че Мето е убит лично от боса си  Георги Илиев, който го подозирал, че е поръчал разстрела на кума му - Румен Маринов – Нарциса, или че е провалил голяма наркосделка. А втора е - че Методиев сам е организирал „изчезването си“ и все още е жив и в чужбина под чужда самоличност.

Запознати твърдят, че завършилия математическа гимназия Мето е бил от интелигентната част на мутрите от ВИС. В първите години е дясната ръка наа Васил Илиев и държи контрола над тържището в Илиянци и нелегалния износ на горива към ембаргова Югославия. Оттам се натрупват не само първия, а първите няколко десетки милиона на групировката. Смята се, че след „предателството“ на Поли Пантев да премине при конкурентите от СИК, Георги Илиев възлага на Мето Илиенски контрола върху първите по-големи транзитни пратки кокаин през България. Мето е бил смятан за недосегаем, защото поддържал тесни връзки с политици, банкери и полицаи, дори често е сочен за топлата връзка на ВИС с властта по онова време. 
През 2003 г. обаче самият той започва сериозно да се бои за живота си. Това е една от най-черните години за мутрите. От януари до края на ноември, когато изчезва Илиенски, са извършени 13 поръчкови убийства. Сред жертвите са  Илия Павлов, Фатик, Степан Рибаков, Евгени Стефанов – Женята, Николай Христов – Данкина, Румен Маринов – Нарциса.

 Самият Мето през януари 2003 г. е прострелян в дланта от движеща се кола пред ресторант „Капитан Кук”. Запознати твърдят, че именно тогава, умният Мето решил да изчезне и 10 месеца се подготвял за „топлия остров“.  Той съзнавал, че никаква охрана няма да може да го спаси, ако е „поръчан“ и чувствал, че няма да е изключение в започналата поголовна сеч.

След 4 години признават смъртта му

 

Вдовицата Яна върти фирмите му

 

Жена му Яна наследява бизнеса му и го развива.

Няколко години след изчезването на Мето Илиенски, съпругата му Яна успява да получи акт за смъртта му, което по същество спира по-нататъшно му издирване. Едва на 22 май 2007 г. съдът го обявява за изчезнало лице, за което няма сведения и назначава Яна Методиева за наследничка на неговите фирми. Тя е управител на дружеството „Андромеда -96”, занимаващо се с производство на стоки за масово потребление, на хранителни и селскостопански продукти, външнотърговска дейност, хотелиерство. Другата фирма, която тя наследява - „Мина – 2002”, е за търговия на дребно. Тя е управител и на „Авангард 2003 – БГ”. Яна поела бизнеса, след като 41-годишният Румен Илиев, който бе посочен от Мето като упълномощен за това, отказал да го направи със заявление пред съда. Според някои публикации приживе Мето притежавал активи за 60 млн. евро.

През 2004-та г. Яна се дипломира в специалността „Туризъм“ в Нов български университет. Отваря бутик близо до църквата Св. Георги“ до Петте кьошета, в близост до магазина на Вилиана Христодулу – вдовицата на Иван Тодоров - Доктора.

Смята се, че в момента Яна е с нова фамилия и вече е в строителният бизнес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право