Задържаха кмета на община Асеновград

Кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов е задържан за 24 часа в ареста, след като бил привикан за справка в прокуратурата в четвъртък. Градоначалникът е получил призовката в четвъртък рано сутринта от полицай, който го чакал пред кабинета. В нея имало вписан час за явяване на 25 май в Окръжна прокуратура-Пловдив и се е отзовал на нея, съобщиха от Община Асеновград. Мобилният апарат на кмета д-р Емил Караиванов бе включен на гласова поща.

Никой от екипа му нямаше информация дали той е арестуван, а пиарите на общината не си вдигаха служебните и мобилни телефони, за да внесат яснота по казуса. "Ще коментираме случая в петък. Дотогава няма да вземаме отношение", заяви за "Труд" Галя Андреева-Минчева, говорител на Окръжна прокуратура. До редакционното приключване на вестника кметът на Асеновград не се бе сдобил с повдигнато обвинение. Окръжните магистрати в Пловдив уточниха, че случаят е техен, а не на Специализирана прокуратура. "Ако има полицейско заповед за задържане до 24 часа, тя е от правомощията на МВР", допълни прокурор Галя Андреева-Минчева.

Заедно с кмета д-р Емил Караиванов (БСП) за разпит в четвъртък са били призовани още трима бизнесмени. Става дума за собствениците на строителна фирма "Запрянови" ЕООД Вакрил и Георги Запрянови, които са баща и син, и Николай Христев, чиято съпруга държи ресторанта в Община Асеновград. Според близки до разследването става дума за сигнал за подкуп, но той нямал нищо общо със случая, по който преди седмица Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение на главния архитект на Асеновград Константин Атанасов. Той е разследван, че взел подкуп от 8000 лв., който получил на 8 декември 2016 г. от посредника Митко Захариев, за да съгласува идеен инвестиционен проект, представен му от управител на клон на акционерно дружество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право