Задържаха под стража тартор на група, източила банковите сметки на десетки литовци

Двамата му съучастници също са обвинени в пране на пари 

Чужденец на 33 г. и двама българи – жена на 24 г. и младеж на 20 г., са обвинени в пране на пари, придобити чрез банкова измама, съобщиха от Варненската окръжна прокуратура.

Триото бе заловено в морската столица в края на миналата седмица при спецоперация на Икономическа полиция в хода на разследване за измами, при които са били използвани "фишинг" съобщения. Чрез тях групата си осигурявала отдалечен достъп до чужди банкови сметки и мобилно банкиране. Престъпниците теглили пари от тях и ги пренасочвали към свои електронни портфейли или към сметки на други хора, като след това използвали заграбеното за различни финансови операции.

Всички потърпевши са литовски граждани, разясниха от държавното обвинение. "Труд" научи, че ужилените са десетки, тъй като измамниците са действали в рамките на близо една година, преди дейността им да бъде разкрита. По данни на полицията тримата са криминално проявени. При обиски в домовете им бяха намерени тефтер със записани пароли за достъп до различни акаунти, банкови документи, ПОС устройство, осем компютърни конфигурации, десет мобилни телефона, 10 000 лв. в различни валути и граната.

След 72-часов арест прокуратурата им повдигна обвинения в пране на добити чрез банкова измама пари, извършено в съучастие и в продължителен период от време и внесе в съда искане за задържане под стража. Окръжните магистрати наложиха най-тежката мярка за неотклонение на 33-годишния тартор. Другите двама бяха освободени срещу парична гаранция от по 5000 лв. Мерките могат да се обжалват пред Варненския апелативен съд, а разследването тепърва ще установява точния брой на потърпевшите и размера на присвоените суми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право