Заев: Дано никога не получаваме покана за Евразийския съюз

Македонският премиер Зоран Заев

Македонското правителство не е получавало покана за членство в Евразийския икономически съюз, заяви македонският премиер Зоран Заев пред медии в Скопие, предаде БГНЕС.

„Вероятно има някаква защитна мембрана, стена около правителството, така че е трудно да пристигне подобна покана“, пошегува се македонският премиер, след което напълно сериозно заяви: „Не, няма такава покана и се надявам, че тя няма да пристигне“.

С тези думи македонският премиер отговори на журналистически въпрос дали, след като не получи дата за започване на преговори с ЕС, няма да се обърне към Евразийския съюз, воден от Москва

Преди две седмици Македония и Албания не получиха покана за ЕС заради позицията на френския президент Еманюел Макрон, който настоя първо да се проведат реформи вътре в общността и след това да се пристъпи към разширяване. По същество това означава отлагане на Македония и Албания за неопределено време.

В същото време в края на миналата седмица Сърбия на президента Александър Вучич подписа договор за присъединяването си към Евразийския съюз, начело с Русия. Отчасти той мотивира това свое действие с бавния напредък на преговорите с Брюксел. ЕС предупреди Сърбия, че членството в Евразийския съюз и ЕС едновременно е невъзможно и на Белград ще му се наложи да избира.

Коментари

Задължително поле