Заев: Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ лъже, че иска Македония в НАТО и ЕС

След приключването на втората част от лидерската среща премиерът Зоран Заев съобщи, че не е постигнато споразумение относно провеждането на референдума за името, предаде БГНЕС.

Заев подчерта, че "всичко постигнато в първата част от днешната среща остава в сила". "Въпреки факта, че днес след обяд не бе постигнато споразумение за провеждането на референдума, всичко договорено в първата част от деня остава в сила - законът за финансирането на партиите, съставяне на служебно правителство , съгласно Договора от Пържино преди избори и за съставянето на ЦИК“, каза той. След прекратяването на срещата македонският премиер Зоран Заев съобщи, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски не искал да призове гласоподавателите да гласуват по убеждение на референдума.

"Вместо да се качи на влака за Европа и НАТО, Мицковски избра да бъде на тъмната страна на историята, но днес нещата излязоха на светло. Мицковски лъже, когато казва, че иска Македония да бъде член на ЕС и НАТО. Мицковски лъже, че иска честен референдум и правова държава", категоричен е Заев. Според премиера Мицковски се е опитал да прикрие истинските си намерения, а именно да издейства амнистия за престъпленията на своите съпартийци и ментори, които са вършили докато са били на власт.

„Неговата единствена цел беше, ако днес няма амнистия, няма да има и договор... Неговата истинска цел беше Македония да не успее. Ние сме убедени, че в този исторически момент трябва да бъдем заедно - обединени в защитата на интересите на нашите граждани“, подчерта Заев.

Заев обвини Мицковски, че не желае да подкрепи правото на гражданите да имат правото на честен избор, а също така действията, които ще доведат до пълноправно членства на Република Македония в НАТО и ЕС, въпреки че твърди обратното.

Македонският премиер се обърна към всички честни членове на ВМРО-ДПМНЕ, заявявайки, че вратата за тях е отворена. „Мицковски не знае какво иска. Искам да използвам възможността и да се обърна към всички честни членове на ВМРО-ДПМНЕ – за вас вратата е отворена, също както е отворена вратата за успех на цяла Македония и за успех на всички граждани. Направете истинския избор. Родината ще я има. Македония ще стане член на ЕС и НАТО“, подчерта Заев. Лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви, че втората част от срещата е "била разочароваща". На нея управляващите защитаваха държавните интереси, каза още Ахмети.

https://www.youtube.com/watch?v=JTV4iX96TxE

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа