Заев от Атина: Гърция да помогне за преодоляване на спора с България

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев е поискал помощ от Гърция, за да намери решение на проблемите с България, предава скопската телевизия 24.mk.

„България е измислила този въпрос. Дори не мога да ви обясня какъв е проблемът сега, защото това е нелеп проблем, несъществуващ проблем. Имаме нужда от помощ от Гърция, която сега е нашият стратегически партньор. Гърция има тежест в Европейския съвет чрез премиера Мицотакис, чрез министър Дендиас, те са много фокусирани и са лидери в процеса на интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз“, заяви Заев.

По-рано Гърция поиска ЕС да спази обещанията си и незабавно да започне преговори със Северна Македония и Албания. Позицията на гръцкото правителство е, че не трябва да има разделение в преговорите с двете държави.

„Важно е процесът да започне незабавно за всички страни-кандидатки. Не сме в настроение да приемем каквато и да е разделение между Северна Македония и Албания, виждаме това като катастрофален подход към регионалната стабилност“, заяви Варвициотис, заместник-външен министър на южната ни съседка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа