Заемите за жилища нарастват най-бързо

За година домакинствата спестиха 3,75 млрд. лв., а влоговете на бизнеса нараснаха с 2,45 млрд. лв.

При потребителските кредити увеличението е с 10,4% за година

Хората спестиха 3,7 млрд. лв.

Заемите за жилища нарастват най-бързо. В края на март общата сума на отпуснатите кредити за покупка на апартаменти и къщи надхвърля 11 млрд. лв., като се увеличава с 14,8% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от БНБ. Тези резултати са постигнати, въпреки че на 13 март беше обявено извънредно положение в страната заради разпространението на коронавируса.

Потребителските кредити също сериозно нарастват. В края на март те са на обща стойност 11,54 млрд. лв., като за година се увеличават с 10,4%, показват данните на БНБ.

Домакинствата взимат доста повече нови заеми от бизнеса. В рамките на година кредитите за домакинствата са се увеличили с близо 10%, или с 2,19 млрд. лв., и достигат 24,36 млрд. лв. В същото време бизнес заемите нарастват само с 5,2%, или с 1,7 млрд. лв., и в края на март са на обща стойност 34,82 млрд. лв.

Оказва се, че домакинствата и желанието на хората да си купят ново жилище и да го ремонтират, както и да имат по-нова кола или да сменят обзавеждането в дома си, имат по-голямо значение за кредитния пазар в страната отколкото инвестициите на бизнеса.

Като се вземат предвид и другите кредити, се оказва че общият размер на предоставените от банките заеми за година се увеличава с 5,3 млрд. лв. (+9,1%) и достига 63,36 млрд. лв.

Общият размер на депозитите в банките за година е нараснал със 7,8%, или с 6,15 млрд. лв., и в края на март е 85,25 млрд. лв., показват данните на БНБ. Като продължава тенденцията хората да спестяват повече от фирмине. За година депозитите на домакинствата са нараснали с 3,75 млрд. лв. (+7,2%) до 56,12 млрд. лв. В същото време спестяванията на нефинансовите предприятия са се увеличили само с 2,45 млрд. лв. (+10,5%) и в края на март са на обща стойност 25,8 млрд. лв.

Коментари

Задължително поле