Законността - според целта

Снимка: Пламен Стоименов
Христо Иванов

Така бленуваната съдебна реформа всъщност представлява персонална война на ДБ и спонсорите им срещу държавата

Няма нищо по-нелепо, че именно Христо Иванов, който зове за законност, да зове и за погазване на закона

След като вчера не се проведе извънредно заседание на НС, на което да бъде разгледан на второ четене проектът за промяна на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, от „Демократична България“ скочиха срещу Ива Митева от „Има такъв народ“. Причината е, че председателят на парламента заяви, че не може да го свика, защото в срок от три дни трябва да се разгледа доклад от комисия, а такъв още няма. По интересното е, че инициативата за извънредно заседание беше на ДБ, на която обаче са и промените в правилника за работата на депутатите, и по чието искане този срок бе увеличен от 24 на 72 часа. 

Целта на заседанието, което трябваше да се проведе вчера, беше да се приемат окончателно поправките в закона, свързани с Бюрото за защита на свидетелите, с които се разформирова структурата и се прехвърля на Министерство на правосъдието задачата да сформира аналогична. Под искането се подписаха и депутати от ИТН след като Христо Иванов обяви, че от ДБ и ИБНИ са събрали 47 подписа и им трябва още един, за да предизвикат извънредно заседание на парламента в понеделник и Бюрото за защита да бъде преместено от главния прокурор към министъра на правосъдието. След призива му под искането се подписаха депутати от ИТН и то бе внесено в деловодството на Народното събрание с общо 58 подписа. 

Христо Иванов призовава г-жа Митева да свика исканото от тях заседание най-късно във вторник сутринта: „Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение.” Няма нищо по-нелепо, че именно Иванов, чиято партия ежеминутно декларира, че законодателните промени, които предлагат, целят „гарантиране на законността и укрепване на правовата държава”, призовава законите да не се спазват. Или може би не знае, че чл.73 (1) от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание гласи: „Законопроектите заедно с документите по чл. 70, ал. 2 и докладът на водещата комисия, на която са били разпределени, се предоставят на народните представители не по-късно от 72 часа преди началото на заседанието, в което ще бъдат разгледани, освен ако Народното събрание реши друго. Същият срок, ако Народното събрание не реши друго, се прилага и за разглеждане на законопроектите за второ гласуване.” 

Народното събрание не може да реши друго, защото в установения срок не е внесен проект на решение. Няма доклад на комисия и депутатите не са запознати с него. И точка! Всякакви опити за процедурни хватки и еквилибристики единствено доказват, че ДБ и Иванов са „за” правилата, само когато им изнасят. И явно не става въпрос за коренна промяна, както коалицията тръби на висок глас, а за подмяна. Просто една група хора, безспорно обединени от интереси, но не тези на народа, а техните си, много отдавна искат да имат техен главен прокурор. 

Според Атанас Славов от ДБ: „По конституция при събрани необходимите подписи председателят на НС е длъжен да насрочи заседанието, а вече на него да се разбира има ли доклад на правната комисия или не.” Той имал информация, че докладът на правната комисия е бил изготвен още в петък. 

Борбата на ДБ срещу спецправораздаването и прокуратурата, в частност срещу Гешев, на пръв поглед изглежда дори ирационална. Обясненията, че спецправосъдието било неефективно и се използва се като „бухалка” и „обществото така иска”, всъщност са неумел опит да се прикрият истинските цели и интереси, които преследва коалицията. 

Внушенията, че спецсъдът е създаден за разчистване на политически сметки и отнемане на законни бизнеси, са толкова агресивни и непрекъснато повтаряни в общественото пространство, че са се превърнали не просто в канон. Разбира се, въпросът кои са тези законни бизнеси, е риторичен. Този на Божков ли? Или на Миньо Стайков? А може би на Баневи? Арабаджиеви? Цветан Василев? ДБ не може да не са наясно, че заличаването на специализираните съд и прокуратура на практика ще върне в начална фаза знакови дела, които касаят не само организираната престъпност, но и такива за държавна измяна. Вероятно и отлично знаят, че в момента по такива дела са блокирани над 3 млрд. лв. от сметките на различни олигарси. 

Но от ДБ нямат смелостта дори да се изправят лице в лице срещу главния прокурор Иван Гешев. Христо Иванов се скъсва да пише статуси в социалните мрежи и да обикаля телевизионните студиа, но от трите заседания на Правна комисия, на които присъстваше Гешев, лидерът на ДБ дойде само на последното, но не отрони ни думи. Оправданията му са различни, но всичките ги обединява едно – еднакво нелепи са. Имал достатъчно административни задължения покрай групата на „Демократична България“, която оглавявал,  ДБ не била лидерски проект, целта била всички народни представители да имат поле за изява, нямал време и т.н.
Според Ивайло Мирчев пък, "Гешев бил дошъл изненадващо в парламента" и подплашен избягал по стълбите, отказвайки да отговори на въпроса му. Разбира се, Ивайло Мирчев също не присъстваше на заседанията, на които Гешев дойде, но това не му пречи да прави клипчета в социалните мрежи, на които подвиква по коридора на  главния прокурор, уж задавайки му жизненоважни въпроси. 

Разбира се, лидерите на ДБ избягват срещи лице в лице с главния прокурор, но направи впечатление, че на едно от заседанията присъства адвокат Ина Лулчева, която е близка до „добрия олигарх” Иво Прокопиев, ментор на Христо Иванов. Лулчева е част от адвокатската кантора на един от учредителите на ДБ – Георги Атанасов. Кантората на Доковска, Лулчева и Атанасов е сочена и за център на войната срещу независимостта на прокуратурата. Та, Лулчева, която през годините е защитавала Алексей Петров, Огнян Донев, съпругата на покойния Константин Димитров - Самоковеца, Евелин Банев - Брендо, Христо Ковачки, Маринела Арабаджиева, Пламен Бобоков и още много други, пита дали имало криминологични данни, че у нас има такава организирана престъпност, заради която трябва да има специализиран съд.  Да, съвсем сериозно, Лулчева пита това. И да, адвокат на гореизброените е и един от борците срещу съществуването на спецпрокуратурата. Излишен е въпросът защо... 

Така бленуваната съдебна реформа всъщност представлява персонална война на ДБ и спонсорите им, но не само срещу Гешев, а срещу държавата. ДБ са се хванали като удавник за слама в така лелеяната цел да отнемат Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор. И са готови да минат през явни закононарушения, за да осъществят целите си. Това е и правовата държава, към която се стремят. 

Отдавна не е тайна за никого, че именно коалицията, която от самото си създаване се самоопределя като стожер за законност, ред и справедливост в съдебната система, просто дели олигарсите на „наши” и „ваши”. И всичките им ходове, проектозакони и действия, са само прелюдия към завръщането на бял кон на техните „добри олигарси”, които се укриват в странство.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи