Закриват агенцията за българите в чужбина

Премиерът Бойко Борисов смята, че две министерства и президентството могат да поемат функциите

Да бъде закрита Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) предлага премиерът Бойко Борисов. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на МС. „Възложил съм и на няколко от колегите да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос. Така че, сега работим по тази тема. Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим“, заявява пред министрите Борисов. Дебатите по темата предстоят, но от ВМРО обявиха, че остават на позицията си, заявявана неведнъж. Според тях трябва да има министерство на българите в чужбина.

Депутати коментираха пред „Труд“, че най-вероятния повод за решението на премиера за закриване на Агенцията е скандалът с продажбата на документи за българско гражданство и арестите на шефовете на ДАБЧ. Миналата седмица се оказа, че в банкова касета на главния секретар Красимир Томов са открити над 500 000 лв. Парите били в различни валути.

На 7 ноември в отворено писмо до премиера Борисов наши сънародници от временните обществени съвети на българите в чужбина поискаха Държавната агенция за българите в чужбина да бъде закрита."Тази агенция няма отношение към българските граждани в чужбина, тя служи като смокинов лист, за да закрива липсата на държавна политика към българите в чужбина", коментира преподавателят по математика в университета в Тулуза проф. Любомир Гаврилов.

Различно е мнението на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Пред „Труд“ той заяви, че не е редно агенцията да се занимава с документите за българско гражданство, но тя има далеч по-важни функции като поддържането на връзка с българите зад граница. „Историческата ни диаспора е над един милион, още толкова е икономическата ни диаспора. Това е един добър потенциал срещу демографската криза“. Според евродепутата преди да се закрие агенцията трябва да има гаранции за дългосрочната политика на страната ни за българите в чужбина.

В интервю за „Труд“ вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че добре би било с документите за българско гражданство да се занимават консулските служби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България