На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Закриха обявения за най-лош зоопарк в света

След няколкомесечни усилия вчера екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи“, воден от известния ветеринарен лекар д-р Амир Кхалил, успя да изведе от Ивицата Газа последите оцелели животни от зоопарка в Хан Юнис, обявен от световните медии преди време за най-лошия на света. Сред останалите живи след бомбардировките и лошите условия на живот 15 обитатели на зоопарка са един тигър, 5 маймуни от различни видове, един пеликан, едно ему, женски елен лопатар, две зъбчати костенурки, два мишелова и две бодливи свинчета, информираха от пресцентъра на „Четири лапи“.

Екипът на мисията трябваше да се пребори с множество трудности, за да доведе до пълен успех мисията за спасяването на животните от Хан Юнис. Първо собственикът трябваше да бъде убеден да се съгласи да предаде животните и да затвори зоопарка си, след това – да се намери подходящо място за настаняване за всяко едно от тях и накрая – властите в Израел да разрешат транспорта. Заради продължаващия военен конфликт, влизането и напускането на Ивицата Газа е изключително затруднено. „Четири лапи“ е единствената организация за защита на животните, на която е разрешено да работи в региона. Самото упояване на животните, натоварването им в клетки и изнасянето им извън Газа започна в понеделник следобед и се осъществи в рамките на по-малко от 36 часа.

След напускането на Ивицата Газа, животните ще поемат в различни посоки – петте маймуни ще бъдат настанени в спасителен център в Израел, тигърът Лазиз ще отпътува за убежището Лайънсрок, което „Четири лапи“ стопанисва в Южна Африка, а грижите за всички останали животни ще поеме центърът Ал Маава в Йордания.

Зоопаркът Хан Юнис е открит през 2007 г. от местен бизнесмен, като в началото е бил дом на около 100 бозайници, птици и влечуги. Макар вносът на екзотични животни в Ивицата Газа да е забранен, нелегалният трафик на защитени видове през подземни тунели, свързващи Палестина с Египет процъфтява до миналата година, когато повечето такива проходи са разрушени или наводнени. В началото на 2015 г. зоопаркът придоби печална слава, след като в медиите изтече информация, че собственикът му не само, че не може да осигури адекватни грижи за животните, а е и мумифицирал починалите обитатели и ги е изложил на показ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.