Закръглени цени в евро ни удрят по джоба

Само месец следят за необосновано поскъпване в еврозоната

Докладваме на Комисията за защита на потребители за некоректно превалутиране

НАП отговаря за необосновано вдигане на цени

Търговци ще ни ударят със закръглени цени в евро след влизането ни в еврозоната. Това обаче няма да стане веднага, а месец след като започнем да плащаме с единната валута. През първия месец след влизането ни в еврозоната ще можем да плащаме едновременно с левове и евро, предвижда проектът на Закон за въвеждане на еврото в България, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерство на финансите.

През този един месец на едновременно плащане с левове и евро търговците няма да могат да увеличават цените на стоките и услугите, когато това не е обосновано от обективни икономически фактори, пише в проекта на закон. За спазване на това изискване ще следи НАП, а при нарушения ще бъдат налагани глоби от 400 лв. до 5000 лв. за граждани и от 600 лв. до 7000 лв. за фирми и еднолични търговци. При повторно нарушение глобите стават в двоен размер.

Ограничението търговците необосновано да вдигат цените ще важи само месец. Освен това не е ясно как от НАП ще доказват, че и през този месец увеличението не се дължи на обосновани икономически фактори, за да наложат глоба. В новия закон са разписани правила за превалутиране, според които, ако една кифла сега струва 3 лв., цената є в евро трябва да бъде 1,53 евро. Но търговците няма да оставят тази цена и да се занимават с жълти монети. Най-късно месец след влизане в еврозоната, когато вече никой няма да следи за необосновано поскъпване, търговците ще закръглят цените. Някой може да закръгли цената на кифлата на 1,50 евро, но вероятно повечето ще я закръглят на 1,60 евро.

Един месец след решението на Съвета на Европейския съюз за приемането ни в еврозоната ще започне обявяване на цените на всички стоки и услуги едновременно в левове и евро, като това ще продължи 12 месеца след влизането ни в еврозоната, пише в проектозакона. Курсът на лева при влизането ни в еврозоната ще бъде определен от Съвета на ЕС, но според решение на Народното събрание ще бъде използван сегашният фиксиран курс от 1,95583 лв. за евро. При превалутирането, когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая ще остава непроменен, а когато третият знак след десетичната запетая е равен или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая ще се увеличава с едно. За нарушение на това правило гражданите ще могат да подават сигнали до Комисията за защита на потребителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси