Заловиха братя иманяри да копаят на непроучван археологически обект

7 монети са иззети от иманярите

Двама братя са заловени по време на незаконни разкопки на регистриран, но непроучван археологически обект край антоновското село Капище. Мъжете на 60 и 67 години били въоръжени с металотърсачи и лопати. Копаели, когато били засечени от полицаите. В иманярите били намерени части от метални предмети, които не са идентифицирани към момента.

В дома на по-младия от братята в село Глашатай били намерени 7 антични монети, които стопанинът предал доброволно. На пръв поглед те били от римско време, като едната изглеждала особено ценна, но каква е датировката и стойността й за науката щяло да стане ясно след експертизи.

С археолози от историческия музей в Търговище е направено засичане по координатите на мястото, където са копали братята. Установено е, че те са ровили в многослоеен археологически обект, който бил наречен Селището. Данните били, че там имало следи от праисторията до Средновековието. Районът не е проучван официално. Обектът е регистриран, но археолози не са влизали да копаят там, за разлика от иманярите.

Коментари

Задължително поле