Заловиха синовете на собственик на турска телевизия при опит да избягат в България

Синовете на издирвания по подозрения за връзки с групировката на Гюлен председател на управителния съвет на телевизия Samanyolu Али Челик са заловен при опит да избягат в България.

Челик е и член на УС на банка „Азия“, доказано свързана с обвинения за организатор на опита за преврат проповедник Фетхуллах Гюлен, която турските власти затвориха така, както бе забранена и телевизията му.

Близнаците му Хасан и Хюсеин са пътували с братовчед си Бекир в пътнически автобус. На граничния пункт Капъ куле шофьорът събрал паспортите на всички пътници и ги предал на гишето за контрол заедно със списъка. Служителят обаче засякъл, че липсват 3 паспорта и тогава станало ясно, че документите на тримата бегълци не са предоставени, информира БГНЕС.

Проверката установила, че печатите, разрешаващи излизане от страната, са фалшиви. Допълнителната справка показала, че пътуващите за България са издирвани от турската полиция в рамките на разследване за връзки с групировката на Гюлен и са под забрана да напускат Турция. Тримата от фамилията Челик са задържани в полицейската дирекция в Одрин, там е било доказано, че те действително са близнаците и племенникът на собственика на популярната телевизия Али Челик, транспортирани са под охрана до Истанбул.

Председателят на УС на телевизията и член на управителното тяло на банка „Азия“ Али Челик е успял да избяга в Англия веднага след неуспешния опит за преврат и още преди да бъде издадена заповедта за ареста му.

Коментари

Задължително поле