ДФЗ дава 30 млн. лв. за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Край на концесията, ако 3 г. няма добив

Ръст на търсенето на бързи заеми Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Джеф Безос остава най-богатият човек в света

Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Българка в Ню Йорк: Болните чакат 40 часа за хоспитализация, лекарите нямат нормални маски

Дания, Чехия и Гърция разхлабват мерките (обзор) Копенхаген отваря ясли и детски градини от 15 април

Фандъкова: Разкриваме отделение за пациенти с COVID-19 в Първа градска болница

ЕС прие пакета „Мобилност“ Решението още не е окончателно

70-годишен мъж е убит в кюстендилското село Бараково

Градският транспорт в София с ново работно време Последните курсове по линиите ще приключват около 22:00 часа

36-годишен мъж пoчина от Covid-19 в София 577 са вече заразените у нас

БАБХ проверява продава ли се ярешко месо вместо агнешко за Великден

Носенето на маска вече е задължително в Израел

Стоян Мавродиев, ББР: Планираме адекватни мерки, бизнесът трябва да е спокоен

Залогът за Венецуела е оцеляването на US империята Но вероятният изход не е обещаващ за Вашингтон

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Русия изнася за Венецуела ноу-хау за ефективна капиталистическа икономика

След обявеното изтегляне от Сирия във Вашингтон се наложи виждането, че САЩ губят Близкия изток. Не се развиват добре нещата и в Югоизточна, и в Южна Азия. В Европа съдбата на НАТО е несигурна. В Африка влиянието на Китай и Русия почва да изтласква западното.

В такива региони паническите действия на Тръмп – като неотдавнашния му туийт за признаването на окупирания сирийски Голан за израелски – водят до по-бързо затъване. Туийтът, изненадал всички и в САЩ, дори да помогне на затъналия в скандали за корупция Нетаняху да се спаси от затвора, ще обедини Сирия, Ливан, Иран, Хизбула и широката ислямска общественост в още един общ фронт срещу американския империализъм и ще донесе нови невъобразими бедствия на американците по света. А и как отсега нататък да претендираш за Крим, щом даваш на Израел да анексира насилствено Голан?

Но тези места са далече от САЩ, а Латинска Америка се смята за техен заден двор. Но през миналото десетилетие победите на Уго Чавес във Венецуела, Лула да Силва и Дилма Русеф в Бразилия, Ево Моралес в Боливия, Мишел Бачелет в Чили, Хосе Мухика в Уругвай, Фернандо Луго в Парагвай, Рафаел Кореа в Еквадор, сем. Киршнер в Аржентина, връщането на Даниел Ортега в Никарагуа, пък и дълголетието на братя Кастро в Куба, и неотдавнашната победа на Лопес Обрадор в Мексико създадоха впечатление, че и в „задния двор“ американската хегемония приключва. Според проучване на „Галъп“ за 2018 г. одобрението на политиката на САЩ в Латинска Америка е средно 31%, а неодобрението – 53%.

САЩ предприеха отчаяни действия в духа на „най-добрите“ традиции да обърнат тази неприятна тенденция. Парламентарният преврат срещу Дилма, довел на власт корумпирания Мишел Темер, вече употребен и захвърлен, както и дългогодишните опити за сваляне на чависткото правителство във Венецуела, са само върхът на айсберга.

Във Венецуела бяха изпробвани всички познати средства за смяна на режима, само мащабна военна агресия засега се изключва от Пентагона. Но самозванецът Гуайдо, както признават и в САЩ, няма реална власт и влияние, нито дори може да организира що-годе значително протестно движение два месеца след незаконното си назначаване за президент.

Изваден бе от нафталина военопрестъпникът Елиът Абрамс, водещ аферата „Оръжие-пари-контри“ за свалянето на сандинисткото правителство в Никарагуа по времето на Рейгън, уличен в лъжа пред Конгреса на САЩ. Изпробван бе сценарият с хуманитарната помощ и нейното запалване, разобличено като инсценировка и във в. „Ню Йорк Таймс“. Саботажът срещу венецуелската енергетика, кибернетичен и физически, се оказа стар американски инструмент, изпробван месец преди преврата срещу Алиенде в Чили.

На развалините на създадената в 2008 г. в Бразилия от тогавашните леви лидери регионална група „Унасур“ Вашингтон акушира нова организация – „Просур“, която през март се събира в Чили, но без Венецуела, и която явно е предназначена за борба с чавизма, след като Организацията на американските държави не можа да послужи на Тръмп да изолира Мадуро. Новата група е предназначена и за натиск срещу Куба и Никарагуа, и за противодействие на влиянието на Русия и Китай на континента.

Последното е особено болезнено за САЩ, след като международното отделение на венецуелската държавна нефтена компания PDVSA бе преместено от Мадуро от Лисабон в Москва, а финансовото й обслужване бе поето от руски банки. С помощ от мастити международни адвокати от московското „сити“ венецуелската вицепрезидентка Делси Родригес започна действия за защита на държавната си собственост зад граница – Венецуела има блокирани само в САЩ активи и интереси на PDVSA за седем милиарда долара, в западноевропейски банки също са замразени нейни сметки, а Bank of England
отказва да й предаде златния запас от 1,2 млрд. долара.

Всичко това може да изпрати твърде неизгоден за Запада „сигнал“ към развиващите се страни, стремящи се към повече независимост, къде да си държат авоарите и с кого да правят бизнес в бъдеще!

Помощта на Русия обаче не се свежда само до адвокатстване – и до засега символичното й военно присъствие в Карибите. Времената се промениха коренно – докато Америка сега се занимава с износ на (контра)революция, саботаж и експроприация на чужди активи, Русия изнася за Венецуела ноу-хау как се прави ефективна капиталистическа икономика. По съвет от руски икономисти, командировани дългосрочно в Каракас, Мадуро например премахна външното управление на най-голямата частна банка в страната, Banesco Banco Universal C.А, въведено в 2018 г. за незаконни тогава операции с валута, и фактически отмени забраната за обмен на валута, в сила от много години. Отвориха врати първите два пункта за свободен обмен на валута в Каракас и скоро се очакват още във всички големи градове.

САЩ изобщо получиха шанса да пробват да свалят популярното и подкрепяно от армията чавистко ръководство само заради погрешната му икономическа политика досега, която то явно обаче вече има сериозно намерение да изправи.

А капиталистическа Русия е уникално квалифицирана да й окаже нужната помощ. Тя например има голям опит в провеждане на твърда макроикономическа политика за бързо преодоляване на инфлацията, в която Венецуела бе тласната от желанието на чавистката власт да залее нуждаещите се с нефтени милиарди, а след поевтиняването на нефта – да пусне печатницата за пари, да фиксира цени и забрани обмена на валута.

Русия в последно време се научи да работи и в условията на западни санкции и враждебна международна среда, да печели дела в западни съдилища и арбитражи. А също вече единствена изглежда ще може да предложи алтернативни на западните финансови инструменти.

Така че Венецуела може да се окаже изключителна победа за Русия, ако успее да докаже, че може да дава не само военнополитическа подкрепа на съюзниците си, което направи в Сирия, също противно на западните очаквания, но и икономическа и финансова помощ – да конкурира успешно западните финансови институции.

Последното ще е решаващо в дългосрочен план, защото въпреки всички чавистки грешки най-голяма роля за венецуелската криза имат американските санкции. Венецуела беше и все още е нефтена монокултурна икономика, традиционно разглеждана от САЩ като отрасъл на тяхната икономика, напълно зависима и подчинена на американските нефтени корпорации и големи банки и неспособна да функционира без тях и особено при условията на американски санкции.

Дори след като се намери заместител на американските нефтени корпорации за техническата преработка на нефта и се появят алтернативни финансови пазари и инструменти за венецуелския дълг, ще остане структурният проблем да се диверсифицира икономиката от монокултурното си състояние.

Но и в това отношение Русия също има какво да предложи, тъй като тя самата се бори със същия проблем и вече постига известни успехи. Венецуела например може също да са научи сама да си произвежда основните храни и потребителски стоки.

Всички тези реформи обаче не бива да се съпровождат с остеритет в стил МВФ, с приватизация на стратегически активи и с разрушаване на националната икономика. И чавистите, и Русия разбират добре това. Чавизмът се крепи на симпатиите на мнозинството бедни венецуелци и техните синове в армията. Ако това се осъществи, то може да стане обединително звено за нов латиноамерикански икономически съюз, в интерес на националните икономики, независим от Големия брат от север.

Това ще е полезно и за прогресивна Америка, която не желае американските корпорации (американски само по име, а всъщност глобални) да ограбват народите на Латинска Америка, също както и самите американци.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (31)

 1. VSQKA IMPERIQ IMA SVOQ KRAI TA I TAZI KE UMRE VREME E USA DA VYRVI V ADA

 2. V KOQTO IMPERIQ E BILA BYLGARIQ VSE SEE RAZPADNALA XILQDOLETNA ISTINA DA JIVEI BYLGARIQ

 3. Хаджийски, колко ли трябва да ти е сбъркан мозъкът за да наплещиш глупостите, които си снесъл тук. Ако ги пишеш за пари, добре, ако ги пишеш по убеждение за теб няма спасение. Откъде ги изкопават такива човекоподобни, неграмотни политически трупове като тебе?Трудоваци, погледнете календара и вижте в кой век живеете. Ами то Брежнев си е отишъл, минали са Горбачов, Елцин и Русия пак е затънала в най-дълбоката си дупка. Русия да помогне на някого? Боже опази, на нас ни „помага“ 45 години и виж докъде ни докара, че и още иска.

  1. Прав си! Уишфул тхинкинг… и си прав, че брежнев умре от старост, идиотът горбачов го крият в кочината германия и го вадят от нафталина само на годишнини, елцин умре от алкохола… което подчертава разликата с путин и путинова русия.
   Го русия в задника на америка, го!

  2. # опетков, колко ли трябва да ти е сбъркан мозъкът за да наплещеш ллупостите и просташките попръжни срещу колеги коментатори, които си снесъл тук. Ако ги пишеш за грантове, добре, ако ги пишеш поради когнитивен дефицит за теб няма спасение. Вадят ги от агентурната менажерия такива човекоподобни, неграмотни психопати като теб. Колеги, погледнете календара и вижте в кой век живеете. Ами то Брежнев си е отишъл, минали са Горбачов, Елцин и Руската федерация пак е заела своето място в световния баланс на силите. САЩ да помогне на някого? Боже опази, на нас ни помага 30 години и ни докара до последното място в Европа, че и още иска – за още непроизведени самолети без обявена цена, за втечнен газ, за ТЕЦ-ове, освен, че ни изсмуква квалифицирана работна ръка и мозъци със зелени карти и без карти.

 4. Хаджийски, путя няма да нахрани венецуелците и напълни магазините. Точно русия узнася антинародни диктатори. И ти си продаде гъzъ за руски долари. Където е стъпал руски крак, трева не никне. И ти си заченат анално.

  1. От 30 години не сме с Русия ,в ЕС и НАТО сме , запада ни нарежда какво да правим , какво да произвеждаме , какво да купуваме ,какво да продаваме , никой друг не може да се намеси (визирам Русия ) е и какво от това , не сме мръднали никак , за толкова дълъг период , беднотия по голяма от преди , това са фактите ! Колко още да чакаме , колко е човешкия живот !

  2. не всички са заченати анално -= -говори само за се6е си….

 5. Хаджийски, статията ти трябва да завършва така: ……..до окончателната победа на комунизма.

 6. Боже, колко тъп и гнусен комунист е този автор.
  Като всички комунета по света.
  Що не ходи в СССР и Венецуела.
  Сигурно децата му учат и живеят на Запад.
  Гнус и смрад!

  1. Не всички, които не са като теб, са комунисти. Някои мислят по различен начин, но са демократи. Само фашистите и комунистите прилагат правилото “ щом не е с нас, значи е враг“. Ти – щом не си „комунист“ – какъв си? Фашист?

  2. прав си!
   кат видя плевнелиев и цветанов – повдига ми се от гнус.

 7. БРАВО! МНОГО ВЯРНО НАПИСАНО.САЩ ЗА ЗЛОТО НА СВЕТА.ФАКЮ АМЕРИКА.

 8. Ако Сащ загубят напълно контрола над венецуелския петрол това ща се отрази много зле на долара !? – и ще се намали възможността да си печатат долари когато си искат ! Всъщност както е тръгнало и ако ЕС започне да се разплаща с Русия в Евро става много тегаво за краварите и техния долар. То явно и затово сега мислят за некакъв закон засягащ директно Европа. Друг е въпроса дали Европа ще го прегърне..

  1. венецуелският петрол не е огромна сила, а янките въобще нямат нужда от него….

   1. Краварите не могат без венецуалския петрол, но няма да ти обяснявам защо. Питай чичо гугъл, той може и да ти каже какви правят с лекия и тежкия петрол краваарите.

    1. Казаха ти го вече, какво не разбра? Обратното е! Тежкият венецуелски петрол има нужда от лек такъв за „разреждане“ и флотация, а най-близкия е този от САЩ, т.е. най-евтиния. За американците е много по-важно политическото влияние в Латинска Америка отколкото петрола. Самите те от две години са най-големият производител на петрол и на едно от първите места по добив на газ. Преди 20 години САЩ бяха фактор там, инвестираха, пари, технологии, специалисти в добива и във флотацията и работата вървеше, а Венецуела печелеше пари без никакви усилия, като стандартна арабска държава. Но когато цената на петрола падна, тогава естествено напред идват популистите на власт, в случая Индианеца и той ги изгони без да им плати и стотинка. Той беше късметлия също, като Путин, тъй като когато двамата по едно и също време дойдоха на власт цената на петрола тръгна плавно нагоре в продължение на 15 години /увеличи се повече от десет пъти/ и това беше златният му период. Имаше пари да пръска, ши да харчи и за народа и за себе си! Но той умря и дойде Мустакатия шофьор на автобус със същата реторика и хъс, но цените тоя път паднаха катастрофално и сега го държат само армията и полицията, които се финансират от бандитизъм и наркотрафик. В тая игра важен е късмета. Всъщност кой ще държи добива на петрол е важен най-вече за Венецуела, тъй като те сами не могат. Ако го вземат американците ще е добре с известни резерви, ако го вземат китайците пак ще е добре, даже и по-добре, но ако го вземат руснаците със сигурност ще е зле. Докато американците ще са частници и ще ги сърбят ръцете за пари и ще го продават, а китайците не само ще го продават, но и ще купуват за себе си огромни количества, т.е. ще има и за Венецуела. Руснаците обаче не ги блазни толкова да продават тоя петрол, а по-скоро от политическа гледна точка искат да го държат на верижка, да продават на час по лъжичка, за да може да се качи цената на техния. Американците също могат да играят политически игри с нефта, но те ги играят за да свалят международните цени, а не да ги качат, като целта е да ударят Русия финансово. Те нямат проблем с високите цени, защото вече почти не внасят, а си ползват своя. Но пък китайците нямат технологии и опит в добива и рафинирането, докато американците и руснаците имат. Така че големия проблем е на Венецуела! В последните години в тая индустрия Мадуро пусна да инвестират и Китай, и Русия огромни пари, но се стига до патова ситуация, заради различните им интереси, а парите на държавата не растат. Така че шаха се играе в момента!

 9. Колко много неверни твърдения и „опорни“ точки има в горните коментари, явно писани от хора непознаващи историята и реалностите в Южна Америка Нищо по същество. Срещу блокираните 7 милиарда „активи и интереси“ САЩ имат право да си поискат 9 милиарда с годишна лихва 5,5% за техната национализирана/присвоена/ от Чавес собственост само в петролната индустрия. Износ има, но на социалистическа революция! Куба! База на СССР! Кастро разори страната и се крепеше с 10 милиарда от СССР/ИЕ/. Чрез Куба Москва започна да се намесва в Ю.Америка/първо в Чили/ и Африка. През последните 20г. Куба е заграбила от Венецуела 35 милиарда само от безплатния нефт, срещу подкрепата за наркодиктаторския режим. Венецуела се командва от Хавана, там са въоръжените наркотрафиканти, партизаните от ФАРК и ЕЛМ, Хизбула, иранци, както и китайци в IT-сектора и руски „военни консултанти“. Практически Мадуро не контролира властта. Страната е ограбена тотално, а преди Чавес беше най-богатата в Ю.Америка. Пореден социалистически банкрут. Южноамериканците не искат повече да чуят за социализъм или комунизъм, видяха достатъчно и сега искат да се обединят срещу тази опасност.

  1. ооо, всезнайкото пак не си е взел хапчетата и е докопал компютъра на сестрите, за да троли.
   боги, кажи на санитарите да ти донесат мундира на наполеон – оня без ръкавите….

   1. Благодаря, че с реплика за хапчетата, ми даде възможност да доразвия темата. Заглавието на статията е несъстоятелно, всъщност става въпрос за оцеляването не на САЩ, а на кастрокомунизма и въобще на социалистическите идеи в Южна Америка. Като падне Мадуро, ще падне кастристският режим и всички останали, чийто спонсор е Мадуро.Куба трудно преживява при задълбочаващи се тотални проблеми/храна, вода, ток, лекарства/, въпреки безплатният нефт от Венецуела. От 100 000 барела дневно, в последно време получават само 50 000 и не може да продава на трети страни разликата до 100-те хиляди. Преди 2 седмици за пръв път в Куба, населението прогони президента Канел в викове „безсрамник“, крадец“, лъжец“, а охраната му веднага го изведе надалеч! Това беше досега немислимо в Куба. Кубинската ДС/G2/ има школовката на ЩАЗИ и КГБ. Тя контролира всичко и във Венецуела.

    1. Ми явно и в куба са по големи демократи от европа… за чавес отдавна е ясно, че е беше факт.
     Пп. Та пак припомням за хапчетата…

     1. Само в банката на Ватикана, набожните социалисти, Мадуро, Диосдадо и по-малката дъщеря на Чавес имат към 2,5 милиарда евро?! Папата, католик и социалист мълчи. Мадуро преди време е превел 150 милиона на Корея, бившия президент социалист на Еквадор, за предизборната му кампания. Заради бедността в континента и наличието на нискообразовани огромни човешки маси, податливи на лявата фразеология, агонията на социалистите, започнала с Алиенде в Чили, който поиска да се откъсне от диктата на Хавана/Москва/ и затова беше убит/пропагандата казва друго/, продължи дълго. Във Венецуела ще трудно заради интересите на наркобандитите, включително и кубинците. В Колумбия войната с тях беше дълга и кървава, но сега Урубе е национален герой! Днес е ред на Х.Гуайдо.

     2. Мадуро има на 10 сметки в цюрихската банка EFG и в женевската банка CBH общо 5,6 милиарда долара. Заработени само за 6 години, честно и демократично, както приляга на високоморален социалист, подкрепян и от нашите такива, макар и по-бедни милионери.

 10. Статията е грамотно написана и очертава проблемите на съвременното общество.
  Американците от парии през 40 години на миналият век и хегемон след разпада на СССР за малко и се почуства всемогъща. В момента е на етапа на късната римска империя, която все още мислеща се за непобедима е разбита поетапно от Севера и Изтока.
  Американците в момента нямат реална представа за себе си- като чичко в кризата на средната възраст са и не могат да осъзнаят, че вече не са хегемон, а на сцената изгряват сравними по сила субекти- т.е. светът бавно се превръща в многополюсен.
  Лошото е , че англосаксонците са свикнали , чрез наглост, дързост и измама да взимат своето опаковано в различна благородна теза. Така постепенно по цивилизованите и позволиха да стане империя.
  През 17 и 18 век цивилизоваха индианците, през 16-17 век донесоха мир в Индия и Африка, през 19 век и в Южна Африка

 11. Кажи бе Мунчо,
  в коя държава пърдиш,

  та эа туй така се гневиш

  МЯУУУ

  / сите върли „анти- комунисти“
  са членове на БКП-то

  откъде е родом и Тиквето

  нема лошо, Мунчо,
  Викай дедо Боже,
  па да ти поможе

  щоту беэ дедо Боже
  никой нищо не може

  Теэ камунисти сънът ти нарушават
  и цялата полит.далавера раэвалят/

  Мяууу

 12. Авторът не комунист нито русофил. Типичен соросоид явно взел грантове седнал и на две бири блещи глупости на търкала и уж хвали Русия ама се опитва да прокарва соросоидни критерии . Приватизация трябвало дрън дрън дрън..
  Знаем ги тия приватицации !

 13. За голямо съжаление на една гледам немалка част от обществото ще кажа две истини, а те да ги преглътнат или глътнат както искат. Първо: Живата разумна Природа има свои живи закони, които движат порядъка. На хората е дадена свобода, но не слободия. Разумната природа никога не е позволявала на някой народ да властва над всички, никога. А опитите на САЩ да направи това удариха на скала отвсякъде. Веднага се появиха сили като Русия и Китай, които заритаха САЩ, а сега и още една камара малки държави започнаха да ритат краварите и скоро някой ще ги зарита по главата и до 10-15 години САЩ ще са на бунището. Второ: Колкото и да не ви се иска, живата разумна Природа си има собствени планове за развитието на човечеството, а те нямат нищо общо с плановете на САЩ, на Запада, на глобалистите и чифутите. Разумната природа си има собствен план за развитие и еволюция, за това няма нищо вечно всичко се движи и променя. Та от тази гледна точка, ако се верва на некои неслучайни личности, Русия ще стане ръководна и движеща сила на човечеството още в 21 век, което ясно се очертава и вижда. Ясно ни е от историята, че никой не си тръгва от сцената без съпротива и кръвопролития, но ще го преживеем и това. Бъдещата култура е на славяните, те ще движат човечеството следващите няколко хилядолетия, а западно европейската култура отива в историята, тя си изигра ролята, и даде кавото може да даде, от тук нататък тя е ялова и вредна.

 14. Сайта Труп, активен участник в хибридката на алкашките. Бълва лъжи и помия за руски $$$. Отврат.

 15. С Виницуела ни мъ эанимавайте,
  на Герберистката корупция
  се наслаждавайте

  мяууу, кеф

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.