Залогът на Джонсън срина паунда (ИНФОГРАФИКА)

Британската лира на най-ниско ниво от 2017 г.

Губи вече 3,6 цента от стойността си спрямо долара

Британската лира достигна рекордно ниски нива днес на фона на притесненията на инвеститорите, че обтягането на отношенията на британския премиер с ЕС около Брекзит ще създаде условия за недоброжелателна раздяла, която ще всее хаос в световната икономика и финансови пазари, коментира Ройтерс.

След изключително слаба търговия през нощта на азиатските пазари, стойността на паунда днес в средата на деня се е сринала до 1,2120 долара за лира - най-ниското є ниво от март 2017 г. Британската валута е загубила общо 3,6 цента от стойността си спрямо долара за седмицата откакто Борис Джонсън бе избран за премиер.

От референдума за Брекзит през 2016 г. насам курсът на паунда следва кривата на политическата реторика, припомнят наблюдатели. В деня на обявяването на резултатите лирата отбеляза най-рекордното падане от въвеждането на курсовете за свободен валутен обмен през 1970-те. Общо за този период от 2016 г. досега паундът е загубил трайно 28 американски цента от стойността си.

Джонсън, когото президентът на САЩ нарече „британския Тръмп”, обеща да постигне ново споразумение с ЕС за Брекзит до 31 октомври или да изведе страната без сделка.

 

Коментари

Задължително поле