Заложническата криза във френския супермаркет приключи

във френския град Треб приключи. Въоръженият похитител, за когото се предполага, че е член на "Ислямска държава", е освободил заложниците, съобщава Ройтерс. Според France 24, засега тази информация не е официална.

Телевизията цитира местни източници, според които има двама убити и над 10 ранени. "Паризиен" съобщава за 16 пострадали.

В магазина е останал нападателят и един полицай, казал кметът на града пред Ройтерс. Очевидец твърди, че той викал "Аллах акбар! Ще ви избия", влизайки в магазина.

Властите обявиха, че разглеждат инцидента като акт на тероризъм. Френският премиер Едуар Филип нарече ситуацията "сериозна" и изпрати на място вътрешният министър Жерар Колон.

Френски медии съобщават, че нападателят е от марокански произход и е бил в полезрението на службите. Съобщава се също, че той е настоял за освобождаването на Салах Абдесалам, организатор и последният оцелял терорист при атаките от 13 ноември във френската столица Париж. Абдесалам беше задържан при полицейска операция в брюкселския квартал Моленбеек.

Според източник от френските сили за сигурност автомобилът, каран от мъжа, прострелял и ранил полицай в южния френски град Каркасон, е открит пред супермаркета в разположения наблизо град Требе. Предполага се, че нападателят е един и същ.

Коментари

Задължително поле