Президентът: Oткриването на ВВУ е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Гери-Никол сияе по бански в Тайланд (СНИМКИ)

Иван Костов: От интелектуална гледна точка зеленото движение е много несъстоятелно (ВИДЕО)

Арестуваха габровец, потрошил стъклата на вход и подлудил живущите Мъжът хлопал по вратите и притеснявал хората

Заловиха двама крадци на кола в София

15-годишни опитаха да откраднат метални пана от ограда на детска градина

В Павликени стартира кампанията за плащане на местни данъци Първият платец e 92-годишният Иван Драганов

Студентски екипи участват в международния конкурс за нова сграда на Карин дом

Нинова: Вотът на недоверие вече има своята роля, но мерките са палиативни

Кметът на Перник: Транзитът на вода от „Белмекен“ през София е единствената възможност за нас

Бащата на Меган: Двамата с Хари излагат кралското семейство

Откраднаха метална каса с пари от казино в село Борован

Депутатът от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева: Новоучреденият държавен ВиК холдинг ще оптимизира стратегическия воден отрасъл

Каракачанов: Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост

Залутан в илюзии и чужди схеми Президентът Радев се изказа не навреме и не на място, ако е срещу ЕС, да си го каже

Идеята за нов политически проект вероятно ще се окаже свързана с фонд „Движение“ на Стив Банън в САЩ

Срещу партия му трябва партия, остава да си я измисли, за да компенсира с нея твърде скромните си правомощия

Президентът Радев излезе с отчет по повод две години от дейността на администрацията му, смъмри по навик управляващите. Очевидно му се искаше да впечатли народа, но не се получи. В такива „боеве със сенки“, щом не печелиш, рискуваш да загубиш. В политиката не е като в бокса, където удари в празното се броят за тренировка. Президентът у нас по определение не е поставен в една плоскост с партиите и правителството, има много редки изключения за пряк сблъсък.

Срещу партия му трябва партия, остава да си я измисли, за да компенсира с нея твърде скромните си правомощия. При случай и да я размаха като заплаха срещу пренебрегващите го правителство и парламент. Това правеха и други преди него. Несъстоятелният като политик и партиен водач Желю Желев си въобрази, че създадената от компартията коалиция СДС го има за Създателя и Водача, провалиха го злобно седесарите.

Партията СДС на Иван Костов прецака „своя“ президент Петър Стоянов за втори мандат. Беше разпоредено да се награди Георги Първанов за погрома над БСП в началото на 1997 г. и за поставянето на Сергей Станишев за партиен шеф. Докато тежко травмираната партия все още го припознаваше за свой, взе и втори мандат. Амбициите преливат в него, но няма партия, АБВ може да успее, но задължително без него. Чужд за ГЕРБ беше и си остана безхаберният „парашутист“ Плевнелиев, затова и не посегна към втори мандат.

„Парашутист“ като кандидат на БСП беше и Румен Радев, Корнелия Нинова лично го наложи. Яко рамо му сложи Бойко Борисов с изваждането срещу него на „майка на нацията“ вместо силен противник. Доказано Радев притежава впечатляващи лични качества за ролята на пълноценен държавен глава, но те остро недостигат. Към липсата на съответстващи за длъжността правомощия се добавят политическото му дилетантство, отсъствието на приличен екип и особено на здрава партийна подкрепа.

БСП не става по няколко важни външни и вътрешни причини, Нинова вече по-скоро му пречи с хъса си да прави лидерски образ за негова сметка. Всеки военен в някаква степен е кариерист. Амбиции Радев има много, не се долавя да са болезнени, разумни и частично обосновани са. Но само частично, само доколкото са негови лични. Затова сега Румен Радев изглежда залутан в илюзии и чужди схеми. Много трудно е, ако въобще е възможно, да се квалифицираш в областта на напълно чужда професия, в която внезапно си попаднал на висок пост.

Щял президентът да подкрепи политически проект, ако работел за модернизацията на България. Има обаче проект с такива претенции, визия като слънце според позитанските модернизатори предлага БСП! Радев обаче от упор не го забелязва, с ГЕРБ изключва партньорство. Щял да подкрепи принципно нова партия, отговаряща на неговите ценности, ориентирана към „радикална промяна на политическата среда и на стила на “управление“.

За целта Съвет за стратегическо развитие ще създава. С интелектуалци и големи специалисти в него, които ще раждат инициативи, несъмнено стратегически, на икономическия и идейния застой в страната. Да не е забравил Радев, че стратегически сме в Евросъюза, където други икономически и идейни алтернативи не се толерират? Едва ли. Американски човек е той, това го пише в „Труд“ още преди да си го хареса председателката Нинова.

Оттам е идеята и вероятно ще се окаже свързана с фонд “Движение” на Стив Банън, наричан в САЩ „идеолог на американските “алтернативни десни”. Този сътрудник на Доналд Тръмп в предизборния му период заработи из Европа с цел отхвърляне на системните партии и създаването на проамерикански партийно-политически структури. За повехването на политическото лидерство в ЕС и провалите на традиционните леви и десни партии има по-важни обективни причини, но се долавя и приносът на идеолога Банън.

Той не крие, че избирателната му технология е довела до появата на Матео Салвини на властовия връх в Италия. Вече твърди, че ще проработи другаде в Евросъюза, за да се разрасне “Италианска лига” до “Лига на лигите” в Европа. Като пъкнат на светло стратезите от Съвета на Радев, ще се види дали предположението ни е точно. Но вече звучи многозначително проамерикански бурната активност на вицепрезидента Йотова в подкрепа на Истанбулската конвенция и глухото мълчание в президентството по повод Пакта за миграцията.

На 17 септември миналата година „Труд“ в „Политическият маразъм завършва с фалит“ писа, че партиите у нас фалираха, фалира и политическата система. Но няма какво да се направи, докато другаде не се роди нов политически модел, който да внесем у нас. Такава е съдбата на малката страна, а дотогава се налагат снишаване, спасение в ръжта, разместване на събираемите. Конкретно за сегашната маразматична ситуация у нас се е очертала скрита или явна широка коалиция от наличните в парламента партии. В редица случаи дори прозира как действа.

Три месеца по-късно почетният председател на ДПС Доган предложи същото – създаването на програмно правителство, за да не „претърпят управляващите вътрешнопартийна имплозия“. Изборът е между лошото и много по-лошото. Борисов и ГЕРБ не стискат панически кормилото на властта, с прикрито удоволствие биха хвърлили горещите картофи в ръцете на БСП и ДПС. Позитанците и Нинова само позират, че се натискат за властта, особено в напълно компрометираната формула с ДПС. На Движението и така си му е добре.

Така става ясно, че президентът Радев се изказва не навреме и не на място. За повечето му призиви времето е отминало, за някои още не е дошло. За люта борба срещу корупцията, бедността и беззаконието може да се призовава всеки ден, никой не е против. Радикална промяна на политическата среда и създаване на нови политически проекти всъщност е нещо съвсем различно от досегашния “най-прогресивен проект на човечеството” – Евросъюза. Ами да си го каже направо! Вашингтон неприкрито работи срещу ЕС, не се седи едновременно на два стола.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (35)

  1. Илия Илиев е дългогодишен анализатор, много умен човек. Може да му вярвате!

  2. Как да не знаеш, пък ти!?!? Доктора цял живот си е руски лобист и анти-американист на Психиатрично ниво. Нещо е изпушил, защото критикува своя доскорошен любимец, Фатмака на републиката. Страхът от САЩ у доктора взима патологични размери до степен да се усъмни в русофилските врътки на Съпруга на Генерал Деса. Привиждат му се американски призраци с бели качулки от типа „Куклус клан“, горящи кръстове и от страх е готов да обеси на стълба на позора протежето на кукловода Решетников! Стегни се Докторе! Плисни си една шепа студена вода на очите! Осъзнай се! Ти не си уплашено негро тичащо из нощните блата на Луизиана гонено от кучета и надзиратели. Ти си горд представител на Хомо Съветикус-Постсъветикус-Русофилос. Успокой се, всичко е наред. Русия е купила половин България, скоро ще купи и другата половина. Повярвай на Толстой!

  3. Радев е слпб и е кукла на К.Н. Но, тези които го избраха и го толерират са ПЪЛНИ ИДИОТИ.

 1. Що питаш, моме, маж ли си тражиш?

 2. или по-скоро доктор 😀

 3. Не знам кой е илийката, но има логика в писанието…

  1. Предлагам тук да съберем стотинки да му платим за писанието.

 4. Г-н Илия Илиев отговорът е елементарен но след РЕФЕРЕНДУМ. „За“ или „Против“ ЕС. Набутаха ни без питане Симеон, Георги и Соломон.

  1. Чудесно е, че сме в ЕС, а не в Османската империя и Евразийската! Извън ЕС сме лесна плячка на чуждите интереси! Килимчето, чалмата, честушки и пр

   1. То па в ес гаче имаме наши интереси… боко ви го каза преди година две, ама де идиотите да го вденете…

    1. Идиотът, който не разбира текст си ти, тъпоруско г.о.в.е.д.о. Пий антифриза и търси място за гроб.

     1. Обади се на социалните за хапчетага шизи 6едно, слацоемно.

 5. Щом този „доктор“ нарича най-българският президент Плевнелиев „безхаберен парашутист“ и плюе по Желев, ясно на коя страна е – дърта пачавра, зомбиран тъпанар и заклет червен фашист. Да се отвратиш от червени „политолози“ в България! За негова информация Плевнелиев се отказа по свое желание, защото се убеди, че няма да се справи с тъпотията на червените зомби като този тиквеник „д-р Илиев“

  1. Нарича нещата е истинските им имена.
   А ти си пий хапчетата, шизи слабоумно.

   1. Пий си препаратите за вана и търси място за гроб, тъпанар.

 6. БСП ще загуби евроизборите, тогава как ще се измъква президента?

  1. Как, как… по позорно от плевнелиев ще е трудно…

   1. Тъп атакист, див русофил, ПЛЕВНЕЛИЕВ НИКОГА НЕ Е ГУБИЛ ИЗБОРИ. Пий си одеколоните и търси място за гроб.

    1. Хахаха, шизи, плевнята се озърта кат 6ит пед@л някой да го издигне… но освен другите отрепки, никой не поиска… даже боко и козяк прецениха, че и магаре е по свястно за кандидат от пливнелиев.

 7. Чакам интелектуалчето плевнята да разкритикува генерала.

 8. радев е гротеска…от злоба ли не знам от какво ,но едвам му излизат заучените реплики от устата…

  1. Ми евроатлантик е човекът… като цветанов.

   1. Цветанов Е евроатлантик. Радев е евразист. Пий си одеколоните и търси място за гроб, тъп атакист.

    1. … а ти си си олихофрен.
     Хапчетата шизи слабоумно, хапчетага….

 9. Той е пилот се изживява,че е във въздуха! И малко в „безтегловност“!!!
  Още в началото вицето го предупреди „да внимава“!
  Струва ми се ,че дърпат „юздата“ ,тези които го настаниха там -на „Дондуков“ 2.

 10. Няма богат избор, или програмно правителство или оставка на правителството и нови избори. Ама това сме го гледали вече 2-3 пъти! Президента не го ли е видял? Кога ще прави партия, кога тя ще печели избори? Наивно някак.

 11. ПРЕЭИДЕНТ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ…
  КАЭВА ТОВА, КОЕТО Don Pedro
  МИСЛИ СЕГА…
  УРААА…

 12. БУДЬ ЭДОРОВ
  ОТ АМЕРИКА
  С ГУЛЯМА ЛЮБОВ
  УРААА…
  ФАНИ МЕ ЭА.УРААА…

 13. Эалутан във вълната на жената…
  Илийчо си набута „там“ главата…
  УРААА…

 14. На Илийчо Майчин г@э
  Най – тлъст…
  УРААА…

 15. За шашкъни като „Райчев“ в статията се напомня, че Труд е посочил Радев като американски човек преди изборите, още преди корнелия да го извади като свой кандидат, а той беше само издигнат от инициативен комитет. Четете преди да пръцкате говеда тролещи.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.