Заляха с рибешки черва джипа на рибарски шеф

Неизвестни вандали са оплескали с рибешки вътрешности автомобила на бизнесмена Кирил Делев - един от ръководителите на Ловно-рибарското сдружение /ЛРС/ в Монтана. Грозната акция е пореден епизод от продължаваща вече месеци война между законните рибари и бракониерите в Северозапада.

Апашите се промъкнали до дома на Делев след полунощ във вторник и изсипали куп рибешки черва върху джипа му „Лада Нива”. „Предполагам, че това е предупреждение заради акциите, които любителите на риболова от региона предприеха срещу бракониерите. Няма да ни уплашат и спрат, но за съжаление на чувстваме подкрепа от държавата! Оставиха ни за отстрел!”, заяви Кирил Делев. Той е бивш зам. шеф на Инспекцията по риболов и аквакултури /ИАРА/ в България през 2012 – 2014 г. и член на Управителлния съвет на ЛРС „Огоста” – Монтана.

От няколко месеца любителите на риболова протестират срещу масираните набези на нелегални рибари в язовир "Огоста" и реките в региона. Риболовците са сформирали собствени патрули, обхождат водоемите денем и нощем, вадят бракониерски мрежи и пускат обратно уловената риба. За отмъщение бракониерите започнаха да поставят шипове и да пукат гумите на природолюбителите и потрошиха с железа джипа на шефа на рибарската секция в Монтана Владимир Цветков.

През април риболовците от Монтана заедно с техни колеги от страната организираха протест срещу бракониерските банди и преградиха с мрежи пътя София - Монтана. Те поискаха от държавата бързи и строги мерки за разкриване и наказване на бракониерите, които унищожават богатството на водния свят.

„Ударът срещу Кирил Делев е поредна демонстрация на безнаказаност и наглост от страна на бракониерите. Очакваме полицията бързо да залови извършителите. Не става въпрос само за защита на законните риболовци, но и на природата на България!”, заяви председателят на ЛРС „Огоста” инж. Тодор Върбанов.

Коментари

Задължително поле