Замък в Алпите, елитeн дом на Рубльовка и цял куп апартаменти: Какво наследство остави Михаил Горбачов след смъртта си

Най-много Михаил Сергеевич обичаше Германия след като активно допринесе за нейното обединение, а и той беше обожаван там. Затова значителна част от активите на семейството на Горбачов, както вече съобщиха немските медии, са съсредоточени в тази страна.

Но, разбира се, и в Русия също е останало нещо.

Държавна пенсия и държавна вила

Още през 1994 г. Борис Елцин, вечният антагонист на Горбачов, установи месечната издръжка за своя предшественик – по 40 минимални работни заплати (611 000 рубли през август 2022 г. или около $10 143) и така започна пожизнената държавна издръжка на първите държавни ръководители-пенсионери. Преди това пенсията на Горбачов не беше индексирана и възлизаше на... няколко долара.

Освен това му беше предоставена за ползване къща в съветски стил в село Калчуга на Рублевско-Успенското шосе, кола с шофьор, охрана и придружители. В този район някога са живеели Бухарин, Ворошилов, Микоян. Сега елитните недвижими имоти от това ниво скачат над 100 млн. рубли.

Известно е също, че Михаил Сергеевич е имал и апартамент в Москва, на улица Косигин, който сега принадлежи на композитора Игор Крутой. Той закупи апартамента заедно с помещенията за охрана, разположени точно там, според някои източници за $15 млн.

Немските метри

Не е тайна, че след оставката си Михаил Сергеевич беше гражданин на света и затова, както успяхме да разберем, активите му могат да бъдат разпръснати в различни страни. Но най-вече са в Германия. Дъщеря му Ирина и внучката Ксения все още живеят в Берлин. Дъщерята е наследница от първи ред и тя е тази, която може да претендира за собствеността на баща си, включително върху авторските права върху неговите произведения.

Според немските медии Ирина Вирганская се е преместила да живее в столицата на Германия през 2013 г. от Шулцендорф с втория си съпруг, бизнесмена Андрей Трухачов. Вестниците уточняват, че в продължение на много години двойката е живяла "доста скромно" в малко жилище, като се е опитвала да не привлича вниманието, с изключение на посещенията на известния баща.
Според Spiegel през 2020 г. Вирганская е закупила парцел в елитен район в квартала Шмаргендорф в западен Берлин, който струваше около €4,8 млн. В допълнение към това, според статията, те също имат недвижими имоти в Грюневалд.

Внучката на Горбачов държи магазин за алкохол в Берлин-Вилмерсдорф. „Винаги съм била очарована от темата за виното“, каза тя пред бизнес списание Agitano през 2021 г.

Самият Михаил Сергеевич през февруари 2017 г. пусна за продажба своето триетажно имение със 17 стаи с площ от 600 кв. метра заедно с парцел от 20 акра в Баварските Алпи. Цената му беше около €7 млн. И в крайна сметка собствената му дъщеря закупи имота, както се казва, на половин цена за €3,5 млн. Това имение се наричаше „Замъкът Хубертус“ и беше построено преди около един век като приют за сираци.

Защо бяха необходими тези свързани сделки с недвижимите имоти? Всичко е много просто. Когато влизате в наследство в Европа, трябва да платите много голям данък - до 40%, дори и за земята. И това е много нерентабилно, че понякога роднините предпочитат напълно да се откажат от това, което им се полага по закон, за да не останат без панталони.

В Германия Горбачов имаше и друга къща - в град Ротах Егерн. Това е апартамент на първия етаж на малка къща (192 кв. метра, с камина и три тераси) за €3,22 млн. И таванско помещение с гледка към планината (181,15 кв. метра) за €3 млн. В сутерена има гараж, като едно паркомясто струва €35 000.

Хонорари с шест нули

В допълнение към материалните активи, Михаил Сергеевич също имаше доходи от интелектуалните си дейности. В началото на 1992 г. той създава Фондацията „Горбачов“. След това е основана екологичната организация "Зелен кръст интернешънъл", където Горбачов е председател на борда. Според публикации в медиите той е получавал 10% от дейността им като акционер.
Преди няколко години Михаил Сергеевич публикува своите мемоари, озаглавени „Аз оставам оптимист“. Книгата съдържа спомени от живота му, включително далечното му детство, както и идването му на власт в СССР. След това идва и цикъла от неговите лекции - "След Кремъл".

„Една лекцията се оценяваше с шестцифрени числа. Хонорарите вече са по-големи, седемцифрени”, каза в интервю за „Комсомолская правда” Владимир Поляков, неговият асистент във фондацията на Горбачов, който работи рамо до рамо с политика в продължение на десетилетия.

Недвижими имоти в Америка

Също така, според съобщения в медиите, Горбачов може да притежава недвижими имоти в САЩ.

Известният адвокат, професор Янис Юкша предполага, че в този случай, поради настоящата политическа ситуация, роднините на Михаил Сергеевич може да имат проблеми с влизането си в наследството в Америка.

„Въпреки това, че Горбачов се смята за „добър руснак“ в целия свят и не е попадал под санкциите, наследниците може да имат проблеми с наследството. Може би ще наследството ще бъде предадено на законните наследници, а по-късно ще им бъде отнето под някакъв предлог. Вече е имало такива прецеденти с руската собственост“, каза Юкша пред „Комсомолская правда”.

Не като Брежнев

Във всеки случай последният генерален секретар на ЦК на КПСС умря далеч от това да бъде беден човек. Въпреки че Горбачов напусна настоящата политика твърде рано, за да направи страхотно богатство, на фона на потомците на Брежнев, които в крайна сметка загубиха всичко, Михаил Сергеевич напълно осигури своите наследници.

Припомняме, че внучките на бившия президент на СССР отказаха да бъдат публични личности, въпреки че и двете бяха известни светски лъвици по едно време. Но след брака си и Ксения, и Анастасия се преместиха в Бавария, където майка им Ирина Вирганская отдавна живее. 

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения