Зам.-кметът на Ямбол Енчо Керязов - Човекът емпатия

Визитната картичка на Енчо Керязов е отдавна известна: роден е през 1973 г. в Елхово, Ямболска област. Родителите му са учители. На 14 години става майстор по акробатика, на 15 - член на националния ни мъжки отбор. Акробат, цирков артист, еквилибрист със световна слава. Някои от отличията му: наградата „Сребърен клоун” на световния фестивал в Монте Карло през 2007 г., наградата за цирково изкуство „Икар - 2011 г.” на Съюза на артистите в България; отличието „Златен век” отново на Съюза на артистите в България; от 2016 г. е приет в Галерията на легендите на Световното акробатично общество на церемония в Лас Вегас; през 2017 г. - първа награда на международния фестивал „Du Val d'Oise”, който се провежда под патронажа на френския президент... Името му е вписано в първото издание на енциклопедията „1000 причини да се гордеем, че сме българи”. Основава фондация, която вече девета година се превръща „Нощта на звездите” в национално събитие. Фондацията получи през т. г. наградата „Сърцето на София” за изключителния принос и работата си с талантливи деца.

Днес Енчо Керязов е в ново амплоа: заместник-кмет на Ямбол, отговаря за хуманитарните дейности в общината. Редовно спортува. Тези, които го познават, казват, че не пропуска ден без да обърне внимание на физическата си подготовка. Работата му в общината започва по тъмно и свършва по тъмно. И сега, покрай новите отговорности, времето за спорт е скъсено. Когато се отдаде възможност обаче, най-често - вечер след края на работния ден, отива в залата за фитнес.

Кабинетът му се намира на втория етаж на общината. Просторно помещение, без излишен лукс или вещи, които да напомнят звездната му кариера на не един континент. До бюрото - стек с минерална вода. На бюрото - документи, преписки и телефони. „Никога не съм си представял, че ще седя на този стол”, отбелязва той. Казва, че един от най-честите въпроси, които му задават, е защо се е върнал в България и то точно в Ямбол? „Може да е генетично заложено, а може и да се дължи на добрите ми учители, още от началното училище. Началната ми учителка бе г-жа Русева. Е, не зная малкото є име, защото в онези години не знаехме малките имена на преподавателите си. Такъв респект и такова уважение имаше към учителите! Та, всичко вероятно започва от там. Истината е, че обичам града си дори с недостатъците му. Гордея се с Ямбол. И има много талантливи хора - от сферата на образованието, културата, спорта, които са се посветили също на тази любов”, обяснява той. Казано накратко: „Никога, никога не съм имал планове да остана някъде другаде”. В която и географска точка да е пребивавал, ежедневно следял новините: първо вестите от Ямбол, после - от България, накрая - от държавата, където е. Толкова за пътя обратно към корените.

Второто стъпало е в осмислянето на успеха. Преди десетина и повече години започнал да се интересува как работят фондациите, каква е ползата от тях. Вече бил наясно, че осмислянето на успеха е в благотворителността. Това се превърнало и в девиз на едноименната фондация, която основал. Членове на управителния съвет са Магърдич Халваджиян, Нешка Робева, Христо Мутафчийски, фотографът Красимир Стойчев е управител.

„Толкова години съм живял навън, бил съм изправен пред доста изпитания. И разбрах кой е шефът в живота. Шефът... си си самият ти! Това е да се доказваш всеки ден!”, казва Керязов. Създаването на фондацията има връзка с това убеждение. Първо, направило го е изключително щастлив, както признава. И второ, дало му е възможност да подаде ръка на талантливите деца на България, да им вдъхне самочувствие и хъс да продължат. „Нощ на звездите” се превръща в приказно шоу с участието на професионали с международно и световно признание. Обърнах се и към г-н Ревански, сегашния кмет. По онова време името му ми бе известно, тъй като се занимаваше с баскетбол, с клуба по баскетбол и т. н. И той се отзова. Застана веднага зад нас, буквално след разговор по телефона. Това ме впечатли. Защото разбрах, че е отговорен човек и си държи на думата”, заявява Керязов.

Така участието в управлението на общината се превърнало в третото стъпало на житейското състезание. „Имам доста идеи и за образованието, и за спорта, и за социалните дейности и културата, които са в моите отговорности. Минали са едва няколко дни, откакто съм заместник- кмет. Денят ми, а и не само моят - на всички в екипа тук! - започва в 8 и свършва в 9 часа вечерта. Бих искал да привлека утвърдените имена в различните сфери, за да получавам техните съвети и препоръки как да станат нещата по-добри за хората”, разказва Керязов.

Амбицията е да включи частния бизнес в полза на децата и да се поощрява всичко позитивно, което прави бизнесът. Вече е намерил първи съмишленици, които ще подкрепят коледна томбола в града, а голямата награда е безплатно озеленяване на един училищен двор.

“Вижте, аз имам силно развито чувство за емпатия (способността да преживяваш чувствата и емоцията на другия - б. р.)! Това чувство никога не ме е подвеждало”, допълва заместник-кметът. Предстои му да посети лично всяко учебно, детско и социално заведение, всяка културна институция в общината. Иска да придобие лични впечатления. За да има ясен план.

 

Има пораснали синове

Щастлив е със семейството си, има пораснали синове на 19 и 14 години. Единият вече е в България, другият довършва образование в Германия. „Много бих искал младите да се завърнат в страната ни. Но и като човек, който познава нещата и в други страни, смятам, че, за да привлечем тези млади хора, трябва да им създадем условия. Винаги първо трябва да дадеш...”, заявява Керязов с чистата вяра на откривател.

 

За него

Приятелите са семейството, което избираме

Приятелите са семейството, което избираме. Енчо Керязов е човек с много качества, с изключителен принос в работата си с талантливи деца. Вярвам, че в следващите четири години ще оправдае доверието на своите съграждани! Пожелавам му успех и ползотворна работа в полза на Ямбол.

Валентин Ревански, кмет на община Ямбол

 

Голям български спортист и артист

Голям български спортист, голям артист и изключителен човек. Сега стана и зам.-кмет. Пожелавам му успех и вярвам, че ще направи най-доброто за спорта в град Ямбол.

Нешка Робева

 

Знае значението на думата „кауза”

Изключително мотивиран човек е. Знае добре значението на думата „кауза” и прегърне ли една кауза в себе си, я довежда до успешен край. Той е един от най-успешните наши артисти в света. Да си управник и администратор, обаче е нещо много по-различно от това да си талантлив артист. Но съм уверен, че с артистизъм и амбиция за победа може да бъде и успешен зам.-кмет.

Христо Мутафчиев, актьор

 

Честни хора като него трябва да влизат в управлението

Познаваме се покрай спорта. Той е сред хората, които могат и трябва да участват в управлението, защото те наистина знаят какво искат, за какво става въпрос и как трябва да стане. Минало е през собствения им опит и живот и затова могат да бъдат полезни. Честни хора като него трябва да участват в управлението. И дано да си остане честен, коректен и справедлив и в новата област на изява. Вярвам в това!

Виолета Бинева, треньор по акробатика

Коментари

Задължително поле