Зам.-кметът Тодор Чобанов: Рекламират София със сайт на китайски език

Столичният образователен зам.-кмет доц. д-р Тодор Чобанов.

Туристическият сайт на Столичната община ще бъде преведен на китайски за около 30 000 лева. Новата китайска версия на сайта Visit Sofia ще зарадва гостите от Далечния Изток до края на януари. Това стана ясно от думите на заместник-кмета на София по култура и туризъм Тодор Чобанов по време на представянето на бюджета на общината за 2019 г. в Правец. С какви средства ще разполага общинското предприятие „Туризъм” през следващата година обаче все още не е конкретно разписано.

Въпреки че все още не се знае финансовата рамка на общинското предприятие "Туризъм", Столичната община вече има набелязани приоритети в този сектор.

"На този етап не можем да коментираме окончателните бюджетни параметри. Предстои гледане на бюджета в зала, но можем да кажем, че бюджетът е ориентиран към различни рекламни кампании и дейности, продукти, инициативи, филми, участия на борси, включително и някои съвсем нови механизми, като първият в нашата история сайт на китайски език, тоест ние ще китаизираме основния ни сайт. Вече стартирахме, от няколко седмици е налично и приложение на китайски език за мобилни платформи, което може да бъде свалено безплатно. Така че, политиката ни в сферата на туризма включва подкрепа на туристическия процес с всички възможни способи и ориентиране към нови пазари, какъвто представлява несъмнено Далечният Изток", каза зам.-кметът.

Чобанов посочи, че през 2019 г. специален приоритет е изграждането на „културни мостове“ към успелите български творци в чужбина. „София е място, където творците и публиката могат да се срещнат по убедителен начин“, обяви зам.-кметът. „Програма „Култура“ ще бъде ориентирана в подкрепа на проекти, които насърчават контактите с европейски културни оператори“, каза той.

Зам.-кметът на София обяви, че Столична община догодина ще реализира нова програма - „Навън“. Целта на програмата е през 2019 г. да се подкрепи финансово реализацията на проекти за създаването и представянето на временни произведения на съвременните визуални изкуства на площадката на бившия Mавзолей на мястото на инсталацията Бронзовата къща. В рамките на Програмата беше обявен конкурс за проекти, като одобрените, един или два проекти, ще получат финансиране за реализация на творческата идея в рамките на бюджета от 100 000 лева. Проектите ще бъдат реализирани през 2019 г., като по преценка на творческата комисия произведенията ще имат срок на експониране между 3 и 9 месеца.

Коментари

Задължително поле