Зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов: Проблемите с чумната епидемия в Южна България са ликвидирани

За да се развие сектор „Животновъдство“ трябва да се направи много. На първо място трябва да се работи за увеличаване качеството на предлаганата продукция. Това заяви при откриването на Осмия национален събор на овцевъдите край Лясковец зам.-министъра на земеделието и храните д-р Янко Иванов.

Той поясни и, че това може да се направи като се подобри селекцията, а от там и продукцията на животните.

„Наред с аборигените породи, които ние сме длъжни да поддържаме като генетично разнообразие и за генетичен фонд, ние сме длъжни да развиваме и високопродуктивните – тези които касаят млечното и месното направление. В тази насока се опитваме да работим допълнително със селекционерите. Въвеждаме едни допълнителни изисквания по отношение водене на документацията за племенните животни. Така, че да може след няколко поколения да имаме елитно животновъдство и то да даде своята прибавена стойност“, подчерта зам.-министър Иванов.

По думите му новите норми са по-строги и целят разграничаването на племенните животни от неплеменните.

Д-р Иванов обяви, че проблемите с чумната епидемия в Южна България са ликвидирани. Към днешна дата всички засегнати животновъди са получили компенсациите, които им се полагат според закона.

"В южните райони периодично има кризи с различни заболявания като шап, син език, чума, нодуларен дерматит и др.

„Това произтича от разликата в профилактиката и мерките, които се прилагат в България и Турция. Те провеждат ваксинации срещу много болести, за които в Европа не се поставят ваксини. Ние няма как да се съобразим с това. Единственото ни оръжие там са програми за надзор, които се изпълняват само в този район, за да може ние постоянно да сме в пулса на нещата и ако се случи инцидент, да се унищожи в първичните огнища, тоест в зародиш, а не да се разпростре във вътрешността на страната и да създаде големи проблеми“, подчерта д-р Иванов.

Той е категоричен, че въвеждането на Закон за браншовите организации изключително много ще улесни работата на Министерство на земеделието и храните. Като пример даде пчеларите, които са излъчили единодушно свои представители за разработване на т.нар. пчеларска програма и така нещата са се случили много по-бързо и адекватно.

Коментари

Задължително поле