Зам.-областен управител и журналист подготвят филм за войводата Стоян Мълчанков

Николай Борисов – историк и заместник областен управител на Софийска област и Ивайло Шопски - журналист и създател на пътуващото читалище "Бащино огнище" подготвят документален филм по повод 100-годишнината от убийството на войводата Стоян Мълчанков.

На 22 април преди 100 г. е убит големият неврокопски войвода Стоян Мълчанков. Той е учител и просветен деец, революционер, войвода на ВМРО, околийски управител, народен представител. Участник в Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни. През 1903 г., по време на Илинденското въстание, спасява населението на цялото село Ковачевица, като извежда жителите на територията на свободна България. Друг интересен момент от живота на Мълчанков е, че по негова инициатива се изгражда теснолинейката Септември-Добринище. Близък приятел е с Пейо Яворов и Тодор Александров.

За реализацията на филма са пропътувани над 2 500 км. и са заснети над 20 часа видео материал. Авторите са работили в Държавния архив, архива в Благоевград, къща-музей „Пейо Яворов“, историческия музей в гр. Гоце Делчев. Във филма участие взимат над 50 души, сред които наследници на войводата Стоян Мълчанков, доц. Димитър Тюлеков от Македонския научен институт, доц. д-р Валентин Китанов – ръководител катедра „История“ в ЮЗУ, д-р Кирил Алексиев – директор на РИМ-Благоевград, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, авторката на най-пълното досега изследване за войводата – Бистра Риндова, членове на клубове „Традиция“ – Благоевград и „Родопски хайдути“.

Освен филма за Стоян Мълчанков предстои и излизането на народна песен, посветена на войводата. Тя е изпълнена от орк. "Шевица" и талантливите народни певици от Драговищица Бисера Иванова и Лидия Ангелова, а текстът е дело на Ивайло Шопски.

В ситуацията на извънредно положение и социална изолация мероприятието по почитане паметта на Стоян Мълчанков на лобното му място не може да се проведе на датата, на която е убит – 22 април. За това събитието и представянето на филма се отлагат за по-късен етап.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини