Запалиха човек за оскверняване на Корана - жестокост към турист в Пакистан

В северозападната част на Пакистан хората станаха свидетели на ужасно престъпление, а международната общност е потресена. Разярена тълпа нахлу в полицейски участък, измъкна турист, преби го до смърт и след това подпали тялото му. Твърди се, че той е осквернил Корана, свещената книга на мюсюлманите. Както съобщи Daily mail, жертвата Мохамад Исмаили е бил турист и е отседнал в местен хотел, когато тълпата го нападнала и го обвинила в богохулство. Тълпата подпалила и полицейски участък в Мадиан, град в провинция Хайбер Пахтунхва, и унищожила полицейски автомобили, паркирани отвън.

Ужасяващи кадри показват момента, в който озверели мъже се насочват към жертвата, преди да го набият и да подпалят тялото му. Снимки от последствията от кървавото клане показват изгорели и преобърнати превозни средства и отломки.

Полицията е започнала разследване и се опитва да установи самоличността на стотици хора, участвали в линчуването. Полицейският служител Рахим Ула каза, че полицаите са отвели мъжа в участъка за негова защита, но тълпа се е събрала и ги е нападнала. "След това стотици разярени местни нападнаха ареста. Те хванаха Исмаил, пребиха го до смърт и след това подпалиха тялото му, което беше оставено на улицата", каза Ула.

В Маджан пристигнаха допълнителни полицейски сили, за да овладеят ситуацията. Жертвата беше идентифицирана в местните медии като турист от Сиалкот, Пенджаб. Не е известно дали някой от нападателите е бил задържан веднага. Атаките и линчуването на хора, обвинени в богохулство, са нещо обичайно в тази консервативна ислямска държава. В Пакистан богохулството се наказва със смърт.

Международни и национални правозащитни организации казват, че обвиненията в богохулство често са били използвани за сплашване на религиозните малцинства и за уреждане на лични сметки.

Миналия месец тълпа в източната провинция Пенджаб в Пакистан започна линчуване на християнин, след като го обвини в оскверняване на страници от Корана. Твърди се, че Назир Масих, на 74 г., и синът му са осквернили Корана на 25 май. Смята се, че обвиненията в богохулство са неверни. Тълпата подпалва фабриката им и семейната им къща. Общо 12 членове на семейството на Масих успели да избягат, а синът му бил бит. Пенсионерът получил тежки наранявания, преди полицията да пристигне и да успее да го измъкне и да спаси живота му. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток