На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Започват огледите на къщите в Хитрино

 Õèòðèíî çàïî÷íà àêòèâíî ñúáàðÿíå íà íåïîïðàâèìî ðàçðóøåíè ñãðàäè

Общественият съвет на хората в Хитрино започва оглед на щетите, причинени от взрива на цистерна с пропан бутан и пожара в селото. Това заяви председателят му Севджан Акиф.

“Предстои ние от съвета да минем през всяка една къща. Лично ще видим какво е състоянието на хората, според степента на разрушеност най-съвестно ще разпределяме средствата”, заяви тя пред Би Ти Ви.

Общественият съвет ще разпределя и парите по набирателните сметки на общината, където са събрани около 200 хил. лв. Той обаче няма да взема крайното решение, а ще прави предложение до местния общински съвет.
По подобен начин ще се постъпи и със средствата, събрани от БЧК, съобщи председателят му Христо Григоров. Събраните пари от дарения по сметките са около 2 милиона лева. “Хората в Хитрино ще имат думата и при разпределянето на средствата от БЧК”, заяви той.

В съвета ще влязат общественици, православната църква, мюфтийството и кметът на Хитрино.
За възстановяването на селото след трагедията бяха отпуснати 10 милиона лева от правителството. Други 20 млн. лв.  бяха отпуснати  Европейската комисия чрез Програмата за развитие на селските райони. Тези трябва да отидат за възстановяване на инфраструктурата на опожареното село.

За справяне с последствията от трагедията в Хитрино ще разчитат и на безработни помощници. Те ще поемат работата по попълването на документите на хората, които са останали без дом и покъщнина, както и с разчистването на срутените къщи. Двама души ще се занимават с приготвянето на топъл обяд за местните хора в ритуалната зала.
След получено разрешение от собствениците на изгорелите и станали необитаеми къщи

Община Хитрино ще разчиства терените на собствениците на изгорелите и необитаеми къщи, след като те получат разрешение. Така те ще се подготвят за ново строителство. Кметът на общината Нуридин Исмаил призова жителите да търсят местната управа и заинтересованите институции за всичко, което им е нужно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.