Започват огледите на къщите в Хитрино

 Õèòðèíî çàïî÷íà àêòèâíî ñúáàðÿíå íà íåïîïðàâèìî ðàçðóøåíè ñãðàäè

Общественият съвет на хората в Хитрино започва оглед на щетите, причинени от взрива на цистерна с пропан бутан и пожара в селото. Това заяви председателят му Севджан Акиф.

“Предстои ние от съвета да минем през всяка една къща. Лично ще видим какво е състоянието на хората, според степента на разрушеност най-съвестно ще разпределяме средствата”, заяви тя пред Би Ти Ви.

Общественият съвет ще разпределя и парите по набирателните сметки на общината, където са събрани около 200 хил. лв. Той обаче няма да взема крайното решение, а ще прави предложение до местния общински съвет.

По подобен начин ще се постъпи и със средствата, събрани от БЧК, съобщи председателят му Христо Григоров. Събраните пари от дарения по сметките са около 2 милиона лева. “Хората в Хитрино ще имат думата и при разпределянето на средствата от БЧК”, заяви той.

В съвета ще влязат общественици, православната църква, мюфтийството и кметът на Хитрино.

За възстановяването на селото след трагедията бяха отпуснати 10 милиона лева от правителството. Други 20 млн. лв.  бяха отпуснати  Европейската комисия чрез Програмата за развитие на селските райони. Тези трябва да отидат за възстановяване на инфраструктурата на опожареното село.

За справяне с последствията от трагедията в Хитрино ще разчитат и на безработни помощници. Те ще поемат работата по попълването на документите на хората, които са останали без дом и покъщнина, както и с разчистването на срутените къщи. Двама души ще се занимават с приготвянето на топъл обяд за местните хора в ритуалната зала.

След получено разрешение от собствениците на изгорелите и станали необитаеми къщи

Община Хитрино ще разчиства терените на собствениците на изгорелите и необитаеми къщи, след като те получат разрешение. Така те ще се подготвят за ново строителство. Кметът на общината Нуридин Исмаил призова жителите да търсят местната управа и заинтересованите институции за всичко, което им е нужно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България