Започва кампания за проччистване на София от изоставени автомобили

Започва пролетно почистване от стари автомобили в София. Инициативата е на платформата "Гражданите", а зад тях застава и общината. Всеки ще може да подаде сигнал къде има изоставен автомобил, съобщи БТВ.

Идеята идва на Боряна Пейчева, която вижда, че проблемът с паркоместата в столицата става все по-голям. Тя се свърза с екипа на платформата и задвижва процеса по премахването на изоставените коли.

Тодор Лилков обясни, че подаването на сигнал чрез приложението на платформата отнема около минута. Сигналът отива в районната администрация. От там правят справка и след това се задвижва процедурата.

След като автомобил бъде принудително преместен на площадка за временно съхраняване на коли, в 14-дневен срок фирмата е длъжна да го запази. Ако в рамките на този срок собственикът иска да го вземе, може да го направи. Ако не го направи, автомобилът се предава за скрап, обясни Поли Асенова от Столичния инспекторат.

Установени са повече от 13 000 изоставени автомобила, като статистиката показва, че над 8000 са премахнати доброволно. Около 6-7 месеца отнема един автомобил да бъде премахнат. Направени са стъпки за съкращаване на тези срокове.

Коментари

Задължително поле